Σούπερ σκάνδαλο Cum-Cum πλήττει τη Γερμανία-Φοροδιαφυγή τραπεζών και χρηματιστών ύψους 31,8 δις ευρώ!

Ενα σούπερ σκάνδαλο φοροδιαφυγής γερμανικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών εταιρειών αποκαλύφθηκε και συνταράζει τη Γερμανία. πρόκειται για τις αμφιλεγόμενες συναλλαγές δανεισμού μετοχών με την ονομασία Cum-Cum και Cum-Ex, μέσω των οποίων, τράπεζες και εταιρείες γλίτωσαν φόρους 31,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2001.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Γερμανίας έφερε στο φως μεγάλη έρευνα της έγκυρης εφημερίδας του Αμβούργου «Die Zeit» και του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Οι συναλλαγές Cum-Cum επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας τις μετοχές σε μια (γερμανική εν προκειμένω) τράπεζα, και οι δεύτερες επιτρέπουν την επίτευξη ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος των μερισμάτων, δεδομένου ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο απ’ ό,τι τα μερίσματα.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» όπως λέει ο οικονομολογος Κρίστοφ Σπένγκελ, οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα της «Die Zeit» και του ARD.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ υπολόγισε ιστορικά τη ζημιά από το 2001 και κατέληξε το συμπέρασμα ότι το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 31,8 δισ. ευρώ από φόρους, οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν. Συγκεκριμένα, από τις συναλλαγές Cum-Cum το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 24,6 δισ. ευρώ και από τις συναλλαγές Cum-Ex κατά 7,2 δις.

Σημειώνεται πάντως ότι και οι δύο τύποι συναλλαγών έχουν εν τω μεταξύ απαγορευτεί στη Γερμανία, οι μεν πρώτες το 2016 οι δε δεύτερες το 2012.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here