Σουλτς-Πιτέλα καλούν δημοσίως την Μέρκελ και την Γερμανία να μην υπονομεύσουν την συμφωνία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη κατά των σχεδίων Σόιμπλε και της προσπάθειας που φαίνεται να καταβάλει τις τελευταίες ημέρες η γερμανική κυβέρνηση για να υπονομεύσει και να ματαιώσει την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- θεσμών για την νέα δανειακή σύμβαση. Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης να προκαλέσει «μπλόκο» στην όλ διαδικασία, με πρόσχημα την μη συμμετοχή του ΔΝΤ ή το ότι δεν υπήρξε αρκετός χρόνος διαπραγμάτευσης, το γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση και αυτό προσπάθησε να αποτρέψει με κινήσεις και τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού. 

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινωβουλίου Μάρτιν Σουλτς όπως και ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιτέλα, τάσσονται ευθέως υπέρ της συμφωνίας και παρεμβαίνουν υπέρ της Ελλάδας με δημόσιες δηλώσεις τους.

Μετά την πρωινή δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιτέλα, ο οποίος καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι προτίθεται να καλέσει δημοσίως την γερμανική κυβέρνηση, την γερμανική Βουλή και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάννι Πιτέλα  ζητάει από την Ά. Μέρκελ να μην υπονομεύσει την συμφωνία με την Ελλάδα:

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, γράφει:

«Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες φοβούνται πως η συμφωνία για μια νέα χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί σε ρίσκο εξαιτίας των καινούργιων απαιτήσεων της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάννι Πιτέλα δήλωσε:

Ζητάμε από την Καγκελάριο να κρατήσει την δέσμευσή της κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μην φέρει στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις, όπως την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.  Η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της αντί να χρησιμοποιεί το ΔΝΤ ως δικαιολογία ή άλλες κινήσεις αντιπερισπασμού” ».

http://www.socialistsanddemocrats.eu/newsroom/gianni-pittella-asks-merkel-not-undermine-deal-greece

Μεά από όλα αυτά, γίνεται φανερό ότι το χάσμα στην Ευρώπη μεταξύ των νεοσυντηρητικών απόψεων και της ιδές της Ευρώπης με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή οξύνεται και η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή της γερμανικής ηγεμονίας στην ΕΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here