Σούλτς: Απόψε πρέπει να υπάρξει απόφαση-Να μην ταπεινώσουμε τους Έλληνες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Απόψε πρέπει να υπάρξει μια απόφαση, εποικοδομητική, όπως πιστεύει και η πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο, μια απόφαση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής. Ο κ. Σούλτς απευθύνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες τόνισε: «Να μην ταπεινώσουμε τους Έλληνες». 

» Ούτε το περιορισμένο χρονικά Grexit είναι λύση», ανέφερε και εκτίμησε ότι «αν δεν βρεθεί λύση θα ζήσουμε καταστροφικές καταστάσεις στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να υπάρξει ένα «ταμείο» για τη μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, όπως προέβλεπε και το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε χθες, διέψευσε ότι είναι γερμανική η ιδέα τονίζοντας ότι «δεν έχει να κάνει με τη γερμανική πραγματικότητα, είναι μια ιδέα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ«. Τα 50 δισ. είναι ένας αριθμός, αλλά αν συζητήσουμε κάτι τέτοιο, θα το κάνουμε πρώτα επί της αρχής, ως ιδέα και μετά για τα ποσά, είπε.

Να δούμε την ιδιοκτησία του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει. Δεν μπορεί να ανήκει σε άλλους ένα περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είναι εχθρική σε αυτήν την ιδέα. Νομίζω ότι είναι χρήσιμη ιδέα, πρόσθεσε.

«Σήμερα σε μία σύνοδος κορυφής καλείται για πρώτη φορά πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Δείχνει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε και τόνισε ότι το βασικό ερώτημα που είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι «θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη ή θα διαλυθεί κάτι».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν απόψεις που θέλουν Grexit και δεν το θεωρούν επικίνδυνο. Η πλειοψηφία όμως πιστεύει ότι το Grexit δεν είναι επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit.

Πρόσθεσε ότι «η αναβολή απόφασης δεν οδηγεί στο στόχο μας. Σήμερα θα πρέπει οι αρχηγοί επί τη βάση της προθυμίας για συμβιβασμό να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα».

«Πρόκειται για την Ε.Ε. μία Ε.Ε. που θα πρέπει να τη δει κανείς ως σοβαρή πολιτική ένωση που έχει τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα. Πρόκειται για την τύχη του ελληνικού λαού και για τον λόγο αυτό είναι πολύ υψηλή ευθύνη για την ελληνική πλευρά και για τους υπόλοιπους» υπογράμμισε ο Σουλτς.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».

Υπάρχουν χώρες που είναι πιο σκληρές και άλλες που είναι πιο συνεργάσιμες παραδέχτηκε ο Σουλτς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here