Σωτήρης Τσιόδρας: Το καλοκαίρι δεν θα μηδενίσει από μόνο του τον ιό

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters στα τέλη του Απρίλη, η πανδημία του κορονοϊού είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι, προειδοποιώντας ουσιαστικά πως η ασθένεια Covid-19 θα μπορούσε να εξακολουθήσει ακόμη και όταν αυξηθεί η θερμοκρασία.

Το σημείωμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων μειώνει τις ελπίδες στις φωνές που υπολόγιζαν πως ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί που ήταν ενδημικοί στον ανθρώπινο πληθυσμό και συνήθως δεν εντοπίζονταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιστήμονες ωστόσο συνεπικουρούν τη θέση πως η υγρασία και ο ήλιος μειώνουν την αντοχή του ιού.

Το καλοκαίρι από μόνο του δεν αρκεί για την μηδένιση του κορονοϊού

Ο κ. Τσιόδρας εξηγούσε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντισηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό. Συγκεκριμένα ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. Ωστόσο διευκρίνησε  πως το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν αρκούν. «Η επίδραση του καλοκαιριού από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για τη μηδένιση του ιού» ξεκαθάρισε όμως ο λοιμωξιολόγος.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here