Σωτηρέλλης: Αποκρατικοποίηση Εκκλησίας-Από ΝΠΔΔ να γίνει Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο

«Κατ’ αρχήν θετική η λύση στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών» λέει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλλης,  μιλώντας στο Κόκκινο, επιμένοντας όμως τόσο στην αναθεώρηση του άρθρου 3, όσο και στην μετατροπή της Εκκλησίας από ΝΠΔΔ σε Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο.

«Θετικό το κλίμα διαλόγου Κράτους – Εκκλησίας με μια κατ’ αρχήν θετική λύση στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Ωστόσο η Εκκλησία πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως κρατική ΔΕΚΟ και από ΝΠΔΔ να γίνει Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο» τονίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης. Επιμένει στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 3, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα ένα δικαστικό κατεστημένο να το επικαλείται για να καταλήγει σε θεοκρατικού τύπου αποφάσεις. Καταλογίζει στη Ν.Δ. ψοφοδεή στάση απέναντι στην εκκλησία και επαμφοτερίζουσα στάση στο ΚΙΝΑΛ. Στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.

Η πρόθεση συμφωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεσπισκόπου δεν επιτρέπει ούτε θριαμβολογία ούτε μιζέρια. Είναι μια συμφωνία που έπρεπε να γίνει. Ωστόσο τι σημαίνει ότι οι κληρικοί θα φύγουν από το Δημόσιο, εφόσον θα μένουν εκεί αν η εκκλησία παραμείνει ΝΠΔΔ; Θα πρέπει η Εκκλησία να αποκρατικοποιηθεί, να πάψει να είναι μια κρατική ΔΕΚΟ και να γίνει Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο. Το να υπάρχει επιδότηση προς τον Κλήρο δεν είναι αρνητικό. Το μείζον όμως είναι να πάψει η Εκκλησία να είναι ΝΠΔΔ, κάτι που έχει προτείνει και η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, θα μπορούσε – με σωστή αξιοποίηση – να καλύπτεται από εκεί η μισθολογική δαπάνη των κληρικών, να προβλέπεται, δηλαδή ότι τα χρήματα θα δίνονται κατά προτεραιότητα για αυτό το θέμα.

Είναι θετικό το ότι υπάρχει κλίμα διαλόγου των δύο πλευρών. Όταν μιλάμε για χωρισμό, δε μιλάμε για εχθρικές σχέσεις, αλλά για σχέσεις συνεργασίας, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες. Ωστόσο θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση μια ρηξικέλευθη πρόταση, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα στο δικαστικό κατεστημένο, επικαλούμενο το προοίμιο του Συντάγματος και το άρθρο 3 να αναπαράγει θεοκρατικές αντιλήψεις, όπως είδαμε με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που ενέκρινε τον κατηχητικό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών. Απόφαση που είχε μεθοδεύσει ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ. Η θρησκευτική ουδετερότητα έχει σημασία για τις δικαστικές αποφάσεις. Το ίδιο και η ερμηνευτική δήλωση που μπορεί να υπάρξει. Θα ήταν σημαντικό να είχαν μπει σ’ αυτή την συζήτηση τα κόμματα και η Ν.Δ., η οποία όμως έχει μια εντελώς ψοφοδεή στάση απέναντι στην Εκκλησία, έναν ‘γιαλαντζί φιλελευθερισμό’, ενώ και το ΚΙΝΑΛ έχει επαμφοτερίζουσα στάση στο όλο θέμα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here