Σόιμπλε: «Δεν είναι η Γερμανία που υπαγορεύει τα μνημόνια»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

 

Με απαντήσεις που ενίοτε προκαλούν την κοινή λογική και τη νοημοσύνη και άλλοτε θίγουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω του το χαρακτηρισμό του «κακού» της Ευρώπης και να απορρίψει την εδραία πεποίθηση ότι η χώρα του υπαγορεύει τα μνημόνια. «Οι Έλληνες σχηματίζουν ένα μεγάλο λαό, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», λέει ο κ. Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας, την ίδια στιγμή, «ανοησία» το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.  

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Liberation, ισχυρίζεται πώς «ποτέ δεν επέμενα να πετάξουμε έξω την Ελλάδα» από την ευρωζώνη, επιμένοντας να «ξεχνάει» ότι μέχρι και την ύστατη στιγμή της τελευταίας Συνόδου Κορυφής επέμενε στην έξοδο της χώρας από το ευρώ.  «Είπα απλά ότι εάν η Ελλάδα από μόνη της ήταν σύμφωνη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη πρόταση προς το συμφέρον της – κι αν υπήρχαν αρκετοί ώστε να το πουν αυτό στην Ελλάδα – τότε θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να την υποστηρίξουμε», δηλώνει τώρα ο Β. Σόιμπλε.

«Οι Έλληνες σχηματίζουν ένα μεγάλο λαό, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αναρωτιόμουν πάντοτε αν θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει σε μια απαραίτητη ανάκαμψη της οικονομίας της μέσω μιας υποτίμησης. Για αυτό το λόγο είπε ότι θα ήταν μάλλον προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, για να αποκαταστήσει τον οικονομικό της σχεδιασμό και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της προτού επιστρέψει στην Ευρωζώνη».

Υποστήριξε ακόμη πως η πολιτική της λιτότητας δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. «Πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009. Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της», είπε.

Ακόμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «κακού της ευρωζώνης» αλλά και πως η χώρα του υπαγορεύει τα μνημόνια στην Ευρώπη. «Δεν είναι η Γερμανία που υπαγορεύει τα μνημόνια», υποστήριξε.

Στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου με την Ελλάδα «δεν υπήρξε γερμανική υπαγόρευση», δήλωσε ενώ πρόσθεσε ότι όλοι οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup είχαν συμφωνήσει να ζητήσουν από την Ελλάδα να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα του προγράμματος. «Η Ελλάδα δεν ήθελε να τους εκπληρώσει. Είχε δεσμευτεί για αυτό σε ορισμένες στιγμές αλλά δεν το έκανε».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως οι 15 από τους 19  υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup τάσσονταν υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. «Μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου δεν ευθυγραμμίστηκαν με αυτή την άποψη. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για γερμανική υπαγόρευση. Κι αυτό είναι η αλήθεια. Όλα τα άλλα είναι, στην χειρότερη περίπτωση, προπαγάνδα ή παρερμηνεία, στην καλύτερη περίπτωση». «Δεν υπάρχει γερμανική δικτατορία στο Eurogroup», είπε.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως περίμενε τη νίκη του στις εκλογές καθώς ο Αντώνης Σαμαράς είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα διστακτικός το τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους. Όπως είπε είχε συναντηθεί προεκλογικά με τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε επισημάνει  πως η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Μου είχε πει πως δεν συμφωνεί με την πολιτική μας, ωστόσο επιθυμούσε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Του απάντησα ότι δεν πρέπει να υπόσχεται στους Έλληνες ψηφοφόρους παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη χωρίς την εφαρμογή των όρων που υπάρχουν στα προγράμματα βοήθειας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό», δήλωσε.

Τέλος χαρακτήρισε «ανοησία» το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος. Τέτοιες ανόητες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε όποιον τις είπε», δήλωσε.

Για το δημοψήφισμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα ακριβώς μετά τη Σύνοδο και δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν. «Μας άφησε εμβρόντητους στο Βερολίνο», ανέφερε και συνέχισε: «Αφού οι Έλληνες ακολούθησαν τις οδηγίες του και καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας με 60%, στη συνέχεια αποφάσισε να το εφαρμόσει ούτως ή άλλως. Και οι Έλληνες αποδέχτηκαν αυτή την αλλαγή. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι εγώ δεν είμαι Έλληνας».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here