Σοκ στη Γερμανία: Τρίτη δύναμη το κόμμα της Μέρκελ πίσω από το ξενοφοβικό AfD

Oι πολύ δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκόπων για το κόμμα της κ. Μέρκελ έγιναν πραγματικότητα, προκαλώντας σοκ στη κεντρική γερμανική πολιτική σκηνή.

Στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, ήρθε τρίτο κόμμα, πίσω από το ευρωσκεπτικιστικό, ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD).

Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης το SPD του νυν πρωθυπουργού του κρατιδίου Έρβιν Ζέλερινγκ λαμβάνει 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία που συγκεντρώνει 21% – 21,4%. Σημειώνεται ότι η πρώτη του συμμετοχή στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Οι δεξιοί λαϊκιστές του AfD εκπροσωπούνται πλέον σε 9 από τα συνολικά 16 κρατίδια της χώρας. To Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το 19% των ψήφων.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (…) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η οποία ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα στην πολιτική αξιοπιστία της κ. Μέρκελ από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Γερμανίας και ίσως αποτελέσει την αφορμή εξελίξεων τόσο στη Γερμανία, όσο και στην ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την προσφυγική πολιτική.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here