Σόιμπλε, για πολλοστή φορά: Η μείωση του χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, που συνεχίζει να ζει πέρα από τις δυνατότητες της

Κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ενδεχόμενη περικοπή-ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δηλώνει εκ νέου ο Γερανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Το καλό είναι ότι μιλά για απομείωση χρέους και όχι για ρύθμιση ή επιμήκυνση. Ως γνωστόν, οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι, έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι οι ευρωπαικές συνθήκες δεν επιτρέπουν περικοπή χρέους που οφείλεται σε κράτη.

«Η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Η χώρα δεν θα έχει προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια» επέμεινε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Και προσέθεσε: «Δεν έχει κάνει ακόμη αρκετά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, το εργατικό δίκαιο και την εσωτερική αγορά, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Με την ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορεί να κάνει περισσότερα. Θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Oσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε πως «θα συζητήσουμε για τον μελλοντικό ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης».

Το Reuters παρατηρεί ότι η Ελλάδα έχει «διασωθεί» τρεις φορές από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά το τελευταίο πακέτο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 86 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να τονωθεί και πάλι η οικονομία της χώρας, η οποία συρρικνώνεται διαρκώς την τελευταία επταετία.

Το πρακτορείο μάλιστα κάνει και μια αναφορά στη θέση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αλλά και στη σφοδρή αντίθεση που εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here