«Μονομαχία» Τσίπρα-Σόιμπλε στο Νταβός: Η εφαρμογή της συμφωνίας, το ΔΝΤ και ο δυναμίτης

Την άποψη του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη επανέλαβε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πάνελ με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης» στο Νταβός στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και  ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. 

Στην αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή γεμάτη δυναμίτη κρατώντας ένα αναμμένο κερί», συμπλήρωσε ο κ.Σόιμπλε.

«Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να επιχειρεί κανείς να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Αλλά δεν είμαι και υπέρ ότι πρέπει να μείνει το δωμάτιο στο σκοτάδι. Πρέπει να απομακρύνει τους δυναμίτες και να ανάψει το κερί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στο ίδιο πάνελ.

«Αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε δε την ελπίδα του ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών» δεν θα αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.

«Αποδεχτήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να υπάρξει η συμφωνία, την οποία η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να την τηρήσει», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε με νόημα: «Έχουν καταγραφεί οι απόψεις για το ΔΝΤ. Εύχομαι και ελπίζω η διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση».

«Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο. Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας».

«Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε…»

Στην τοποθέτησή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα». «Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας τους κανόνες και υλοποιώντας τις συμφωνίες». «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε…», είπε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: «Είναι η οικονομία ηλίθιε». 

Σχετικά με την εμμονή της Γερμανίας στην παρουσία του ΔΝΤ στα προγράμματα, ανέφερε πως ο ίδιος αρχικά δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του Ταμείου, ωστόσο «η καγκελαρία επέμενε και στο τέλος είχε δίκιο». «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο», ανέφερε με νόημα, αφήνοντας έμμεσα αιχμές για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η σύγκρουση των οποίων εντάθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here