Σόιμπλε: Σημαντικό βήμα η ψήφιση, αλλά καλύτερα να φύγετε από το ευρώ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ψήφιση των μέτρων από την Βουλή, επέμεινε ωστόσο στην σκληρή θέση του, ότι μια προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι ένα καλύτερο μονοπάτι για τη χώρα.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Σόιμπλε δήλωσε πως με την ψήφιση τον μέτρων οι συζητήσεις έκαναν πρόοδο.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα παραπέρα, είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον απομένει το σημαντικό κομμάτι της εφαρμογής.

«Θα παρακολουθείται η ελληνική πρόοδος στην υλοποίηση των μέτρων. Θα προσπαθήσουμε πολύ σκληρά για να εφαρμοστούν τα σχέδια μεταρρύθμισης της Ελλάδας» ανέφερε.

Ο Σόιμπλε τόνισε πως η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατή εντός του ευρώ και υπογράμμισε πως πολλοί οικονομολόγοι, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, αμφιβάλουν αν τα ελληνικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς «κούρεμα» χρέους.

«Μια προσωρινή έξοδος θα είναι το καλύτερο μονοπάτι» είπε.

Ο ίδιος εστίασε στις νομικές και τεχνικές δυσκολίες που σχετίζονται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει το πράγμα χωρίς ένα κούρεμα», σημείωσε και αναγνώρισε πως η επαναφορά του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα είναι δύσκολο εγχείρημα. Υποστήριξε δε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αβεβαιότητα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο υπουργός είπε πως ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν πως η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό αποσαφήνισε με νόημα πως δεν θα είναι ελαστικός σε κανένα κανόνα που σχετίζεται με  την βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα. «Πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη», τόνισε.

Τέλος, ο Σόιμπλε αποκάλυψε πως θα υποβάλει αίτημα στο γερμανικό κοινοβούλιο για περαιτέρω ενίσχυση προς τη χώρα, λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here