Σόιμπλε: Όχι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους, ναι σε περαιτέρω ελάφρυνση

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Διάθεση να συζητήσει μέτρα για περαιτέρω «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, όπως πρόσθετη επιμήκυνση των ωριμάνσεων, δείχνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Αν και αποκλείει το κούρεμα του χρέους, καθώς οπως λέει αυτό δεν επιτρέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στην  Deutsche Welle  τόνισε για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τα εξής:

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι καθοριστική. Δεν μπορείς σε έναν οφειλέτη που δεν είναι φερέγγυος να του δίνεις συνεχώς μόνο χρήματα. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι η λήψη μέτρων για περισσότερη ανάπτυξη. Και τον Οκτώβριο θα δούμε, αν απαιτούνται και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το κούρεμα οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτρέπουν αναδιάρθρωση χρέους. Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια, αν και όχι τόσο μεγάλα, για μια επιμήκυνση ή παρόμοια μέτρα. Προτεραιότητα έχει τώρα η άμεση εφαρμογή των μέτρων με στόχο την ανάπτυξη. Αυτό είναι που θα βοηθήσει την χώρα και τον πληθυσμό»,

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του Eurgroup, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένος και ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Όπως εξήγησε: «στις σκληρές συζητήσεις τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως τους τελευταίους μήνες. Η χώρα πρέπει να καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να μπει σε κανονική τροχιά. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έλειψε, αυτό που έλειπε ήταν η βούληση από ελληνικής πλευράς».

Για τον Αλέξη Τσίπρα

 

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και την στάση του το τελευταίο διάστημα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «προφανώς συνειδητοποίησε ότι αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να καταβάλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της Ευρωζώνης μόνο αν καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο, τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Σημασία έχει πάντως ότι προτίθεται να καταβάλει αυτές τις προσπάθειες και αυτό είναι σίγουρα θετικό.

»Ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αποδώσουν και εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here