Ο Σόιμπλε επαναφέρει το Grexit: Xωρίς ΔΝΤ, το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει αν θέλει να διαπραγματευθεί νέο πρόγραμμα-Δεν το συνιστώ στην Αθήνα

Αυστηρή προειδοποίηση έστειλε σήμερα ο Β. Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω δηλώσεων του, στη  Wall Street Journal, επαναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς το φάντασμα του Grexit. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Τραμπ επιχαίρει με την διάλυση της ΕΕ!

«Εάν δεν καταλήξουμε σε επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ δεχθεί τις συνέπειες από αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν ξεπερασμένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ.

» Εάν (το τρέχον πρόγραμμα) ξεπεραστεί, τότε θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση, στην οποία θα έπρεπε να σκεφτούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση.

» Αλλά δεν θα αγχωνόμουν. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει εάν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

Την περασμένη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μια δήλωση που ερμηνεύθηκε από την ελληνική πλευρά ως αλλαγή στάσης από το Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung είπε πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, «τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ».

Προσέθετε πως σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν «σαφώς πιο αποτελεσματικά» με το ESM στoν ρόλο του ΔΝΤ.

 

Σε δηλώσεις ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνιζε νωρίτερα στο Bloomberg ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ωστόσο, και εκείνος επεσήμανε ότι «εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει, τότε στην περίπτωση της Γερμανίας, θα χρειαστεί η έγκριση της Bundestag».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here