Η Ελλάδα στο τραπέζι των G7-Σόιμπλε: «Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα». Συμφωνία για χρέος βλέπουν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις και οι ανταλλαγές προτάσεων μεταξύ ΔΝΤ και εκπροσώπων της Ευρωζώνης για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η σύνοδος των G7 στην Ιαπωνία, έδωσε την ευκαιρία για εκ του σύνεγγυς ανταλλαγή απόψεων. 

Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι πλέον αν η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θεωρείται δεδομένο. Αυτό που είναι ανοικτό και συζητείται είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. και συγκεκριμένα, το ύψος και ο τρόπος αυτής ελάφρυνσης.

Δύο είναι οι βασικές προτάσεις: Από τη μία το ΔΝΤ και μεγάλο μέρος της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ, που θέλουν απόφαση για συγκεκριμένα βήματα από τώρα ή τουλάχιστον δεσμευτική συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και από την άλλη η Γερμανία του Β. Σόιμπλε και των φίλων του στο Eurogroup, που δεν αντιτίθενται στην ελάφρυνση αλλά την θέλουν ετεροχρονισμένη. Προτιμούν δηλαδή τα μέτρα επιμήκυνσης λήξεων ή εξαγοράς χρέους από τον ESM να γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σόιμπλε: Αισιόδοξος για συμφωνία

Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο» ενώ  εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης (24/5), θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Εσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, δηλώνοντας με νόημα:  «Μου φαίνεται πως μια συμφωνία, με βούληση και με δουλειά, είναι εφικτή».

Πρόοδο σε όλα και συμφωνία, βλέπει και ο Ντάισελμπλουμ

Νωρίτερα, βέβαιος ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα του χρέους εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά το ελληνικό χρέος και επομένως, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία» σημείωσε.

Δίχως να αναφερθεί ευθέως στο ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι «όσοι υποστήριζαν μία γενναία εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, έχουν μετριάσει πλέον, τη στάση τους». Το ίδιο έχουν πράξει – επισήμανε – και όσοι υποστήριζαν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρήζει καμίας ελάφρυνσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here