Σόιμπλε για δημοψήφισμα του 2011 και ανατροπή του Γ. Παπανδρέου

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το άλλο επίμαχο δημοψήφισμa του 2011, το ερώτημα που είχε συμφωνηθεί να τεθεί στον ελληνικό λαό αλλά και το πως δρομολογήθηκε η ανατροπή του κ. Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,  αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμλπε, απαντώντας στους ισχυρισμούς του αριστερού κόμματος Die Linke, ότι παρεμπόδισε την διεξαγωγή του. 

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι είχε αποφασιστεί η 6η Δεκεμβρίου 2011 ως ημερομηνία διεξαγωγής του και ότι το ερώτημα θα ήταν «είναι ο ελληνικός λαός διατεθειμένος να υποστεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να παραμείνει στο ευρώ ή προτιμά να αποχωρήσει από το ευρώ;».

Η παραδοχή αυτή του κ. Σόιμλπε αποδεικνύει ωστόσο και την ωμή παρέμβαση του ίδιου και της ευρωπαικής ηγεσίας στο θέμα αυτό. Διότι όταν ο πρώην πρωθυπουργός εξήγγειλε το δημοψήφισμα, το ερώτημα που ήθελε να θέσει στον ελληνικό λαό, ήταν εαν συμφωνεί με την πρόσφατη συμφωνία που είχε υπογράψει για το δεύτερο μνημόνιο και την διαγραφή ιδιωτικού χρέους(το περίφημο PSI). Oμως μετά την διάσκεψη των Καννών και τις παρεμβάσεις των ηγετών, το ερώτημα έγινε ναι ή όχι στο ευρώ.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμη ότι έχασε το στοίχημα με την ισπανίδα ομόλογό του εκείνη την εποχή, η οποία, το ίδιο βράδυ, επέμενε ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. «Κατά τις 22:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση (σ.σ. στις Κάννες) και ο κ. Παπανδρέου πέταξε πίσω για Ελλάδα  μαζί με τον κ. Βενιζέλο. Και εμείς είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι έτσι θα γίνει.

» Εχασα τότε ένα στοίχημα», είπε. «Διότι η τότε ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, η οποία ήταν σοσιαλίστρια και γνώριζε τους συντρόφους της, μου είπε ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα. Εγώ της απάντησα ‘μα ήμουν εκεί και το συμφωνήσαμε’. ‘Θα δεις’ μου είπε, ‘δεν θα γίνει’. Στοιχηματίσαμε ένα μπουκάλι κρασί και το πλήρωσα. Διότι την επόμενη μέρα έριξαν τον Παπανδρέου, το ίδιο το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και είπε, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Αριστεράς:

«Μην ξαναπείτε παρακαλώ στο μέλλον χωρίς να γνωρίζετε ότι εμείς εμποδίσαμε να γίνει το δημοψήφισμα τότε στην Ελλάδα. Όχι, το αντίθετο, εμείς συμφωνήσαμε μαζί τους. Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα άλλα είναι δεν είναι αλήθεια».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here