Σόιμπλε-Βάιντμαν υπονομεύουν τη λύση: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα έρθει μόνο με ανάπτυξη-Οχι τώρα μείωση πλεονασμάτων

Οσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για το Eurogroup αποκαλύπτεται ο ρόλος του Βερολίνου και η πολιτική που ακολουθεί, προκειμένου να μπλοκάρει την συνολική λύση για την Ελλάδα , με ελάφρυνση χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Η σκληρή γραμμή Σόιμπλε και η επιμονή του στηρίζεται αναφανδόν από την γερμανική κεντρική τράπεζας, την Bundesbank, η οποία αρνείται πεισματικά, όπως αποκαλύπτεται σε πρόσφατη έκθεση της να συναινέσει σε οποιουδήποτε είδους διευθέτηση του ελληνικού χρέους, μπλοκάροντας τις σχετικές συζητήσεις και οδηγώντας την Ελλάδα σε νέο φαύλο κύκλο οικονομικής υπανάπτυξης, καθώς υπονομεύει με το τρόπο αυτό, την πιθανή έξοδο της στις αγορές.

Είναι χαρακτηρστικό ότι στην έκθεση του Μαίου, η Bundesbank, συνδέει την ελάφρυνση του χρέους μόνο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κρύβονται πολιτικά κίνητρα.

Αναφέρει μεταξύ άλλων Bundesbank  στην έκθεσή της:

«Η ελάφρυνση χρέους θα υπονόμευε την αξιοπιστία των προγραμματικών συμφωνιών και θα αδυνάτιζε την υπευθυνότητα της χώρας του προγράμματος, ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (…) Το επιχείρημα ότι η βιωσιμότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν είναι πειστικό (…) Αν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν πλήρως και οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώνονταν, αυτό θα έφερνε μια συνεχή πτώση του λόγου χρέους κι έτσι θα αποκαθιστούσε ξανά τη βιωσιμότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο report της Bundesbank.

Μάλιστα, στην έκθεση η τράπεζα, διατυπώνοντας τη θέση της για το αίτημα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς ότι πίσω από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πολιτικά κριτήρια· «είναι ουσιαστικό να αποφύγουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι οι όροι που επισυνάπτονται στα δημοσιονομικά προγράμματα μπορούν να αρθούν αν είναι χρονικά ακατάλληλοι από πολιτική άποψη».

Η Bundesbank εκτιμά πως «δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο να μην μπορεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί για πιο μακρά περίοδο. Για την ακρίβεια, σε συνέχεια της επιτυχημένης εφαρμογής μια θεμελιώδους μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, αυτό είναι ιδιαιτέρως πιθανό να συμβεί. Στο παρελθόν, ορισμένες χώρες έχουν επίσης καταφέρει να επιτύχουν παρόμοια ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους (Βέλγιο, Φινλανδία και Ιταλία)».

Πάντως, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας υπογραμμίζει στη συγκεκριμένη έκθεση του Μαΐου ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα απαιτούνται όταν τα επίπεδα χρέους είναι υψηλότερα ή τα επιτόκια αυξάνονται. «Όταν ο λόγος χρέους πέφτει, αυτά τα επίπεδα μπορούν να μειωθούν ξανά», συμπληρώνει η Bundesbank.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here