Σόιμπλε: Ο αιώνιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, η Ευρώπη και το «κακό παράδειγμα» της Ελλάδας-Αποστάσεις από την πρόταση Γιούνκερ για την Ευρωζώνη

Η επανεκλογή Μέρκελ στη Γερμανία, θεωρείται πλέον δεδομένη από τους περισσότερους αναλυτές εντός κι εκτός της χώρας. Το ερώτημα που θέτουν ωστόσο αρκετοί είναι πλέον τι θα γίνει με τον Β. Σόιμπλε, έναν πολιτικό, χωρίς μεγάλες συμπάθειες στο εξωτερικό αλλά ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα του. Η επαναποτοθέτηση του στο υπουργείο Οικονομικών, κάτι που είναι πιθανό, αναμένεται να επηρεάσει πολλές εξελίξεις, ανάμεσα τους και την υπόθεση της διευθέτησης του ελληνικού χρέους καθώς και την διατήρηση ή όχι των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη.  

Πριν λίγο, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, και απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, είπε ότι  η περίπτωσή της δείχνει τι μπορεί να συμβεί εάν δεν τηρούνται οι κανόνες για την συμμετοχή στην Ευρωζώνη αλλά όπως πρόσθεσε αυτό αφορά το παρελθόν και πως πρέπει να δούμε προς το μέλλον.

Ο κ. Σόιμπλε πήρε αποστάσεις και από τις θέσεις Γιούνκερ για μια εμβάθυνση της Ευρωζώνης με τομές και συγκλίσεις, επιμένοντας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων κανόνων!

Όπως επισημαίνει η η εφημερίδα Tageszeitung σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ο αιώνιος υπουργός» ο Γερμανός πολιτικός παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα του. «Στην Ευρώπη φοβούνται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά στη Γερμανία τον αγαπούν» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη σε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με το έργο του υπουργού.

Κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Σόιμπλε θα είναι και πάλι υπουργός Οικονομικών μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί μεταξύ άλλων να παρει αποφάσεις και για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Το αποκορύφωμα της κρίσης είναι πλέον παρελθόν όχι όμως και η κρίση εν γένει. Θα απασχολήσει και την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που μετά τις εκλογές θα κληθεί να πάρει κομβικής σημασίας αποφάσεις. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει για πρώτη φορά σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα» σημειώνει η Tageszeitung  προσθέτοντας: «Εδώ και χρόνια το ΔΝΤ ζητά μια τέτοια ελάφρυνση. Όταν τον Ιούλιο η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως νέα χρήματα, το ΔΝΤ την έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην επόμενη δανειακή βοήθεια. Όμως ο Σόιμπλε επέμεινε και τελικά επέβαλε τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις: για την ελάφρυνση χρέους θα αποφασίσουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ την επόμενη χρονιά – μετά τις εκλογές».

«Πώς θα το διαχειριστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση; Εάν ακολουθήσει τον Σόιμπλε, τότε μάλλον θα παραμείνει σκληρή» εκτιμά η εφημερίδα, θυμίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πρόσφατα στο Αννόβερο: «Κατά καιρούς δεν ήμουν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Δεν πειράζει όμως, σημασία έχει ότι η χώρα έχει αρχίσει να συνέρχεται. Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν δεν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες την πιέσαμε. Και γι’ αυτό το λόγο (σ.σ. η πολιτική αυτή) θα πρέπει να διατηρηθεί στην Ευρώπη».

«Αυτή η δήλωση δεν προμηνύει κούρεμα χρέους» εκτιμά ο αρθρογράφος.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν αμφισβητούμε καθόλου τις ικανότητες του κ. Σόιμπλε να προστατεύει τους συμπατριώτες του και τα Γερμανικά οικονομικά συμφέροντα στη Γερμανία και το Εξωτερικό¨αρμοδιαοι για κάτι τέτοιο είναι οι συμπατριώτες του που εκφράζουν την θετική τους αποψη δημοσκοπικά προς το παρόν και ίσως εκλογικά προσεχώς. Όμως αυτό δεν σημαίνει και ότι είναι επίσης και ο καταλληλος για την οικοδόμηση της Ευρώπης και για τη σχετική κρίση δεν είναι πλέον αρμόδιοι οι συμπατριώτες του Γερμανοί, αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι, όπου ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικων δεν φαίνεται να έχει την ίδια αντικειμενική αποδοχή με άλλους και ιδίως με τον Πρόεδρο της Ευρ.Επιτροπής κ. Γιουγκέρ, που όχι μόνο έχει γίνει (έστω και έμμεσα) αποδεκτός από το σύνολο τον κρατών και Λαών της Εν. Ευρώπης, αλλά έχει και αναμφισβήτητα μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία σε ευρύτερο φάσμα θεμάτων τόσο στην πατρίδα του το Λουξεμβούργο, όσο και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Εξάλλου και θεωρητικά κα πρακρικά οι σχετικές απόψεις του κ. Γερμανού Οικονομικών μειονεκτούν σαφεστατα και μάλλον τεράσταα εκείνων του κ. Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής; για την απόδειξη των προηγουμένων δεν έχει παρά να κοιτάξει τον τιτλο της ΟΝΕ σε όλες τις γλώσες της Ενωσης, της Γερμανικής μη εξαιρουμένης, όπου η οικονομική ένωση των κρατών προηγείται και αποτελει την βάση και θεμελίωση της νομισματικης ένωσής τους, κάτι που δεν τίθεται τώρα και μόνο από τον κ. Γιουγκερ, αλλά ήδη από το Μααστριχτ με ομοφωνία όλων, των Γερμανών προτοστατούντων.
    Αν ο αξιότιμος και σεβάσμιος κ. Σόιμπλε δεν το ήξερε, γιατί τότε δεν ήταν Υπουργός, μάλλον θα το έμαθε κατά την μεταγενέστερη παράδοση- παραλαβη καθηκότων στο Υπουργείο του!
    Εξάλλου, αν αμφισμητεί τα λεγόμενα από τον κ. Πρόεδρο της Commission, δεν έχει παρα να το κάνει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου όπου έγιναν και οι σχετικές δηλώσεις του μάλλον αγαπητού κα ιαποδεκτού από την πλειοψηφία των κρατών και Λαών της ΕΕ κ. Προέδρου της Επιτροπής Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον θα δικαιωθεί ακόμη πιο πολύ ο κ. Πρόεδρος της Commission ως προς την άλλη διαπίστωσή του, ότι δηλ. πλέον η Ενωση δεν λειτουργει΄δημοκρατικά και με διαφάνεια και, όπως επίσης γινεται κατανοητό από όλους, γι’ αυτό δεν φταίνε οι Ιδρυτές της. Το «τις πταίει» γι’αυτό (;), το γνωρίζουν σχεδόν όλοι και σ’ όλο τον Κόσμοι και μόνο αυτοί που φταίνε κάνουν τον ανίδεο και σφυρίζουν αδιάφορα, αν δεν δίνουν και μαθήματα επι πλέον δημοκρατίας και διαφάνειας στους άλλους!΄Έτσι, όμως, λειτουργούν περισσότερο διχαστικά, παρά ενωτικά και εποικοδομητικά!
    Με Τιμή,
    Ι.Χ.Βούλγαρης (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here