Σόιμπλε: Ο εφιάλτης τελείωσε στην Ελλάδα-Οχι σε ελάφρυνση χρέους & χαλάρωση πλεονάσματος-Καρφώνει Βαρουφάκη-Τι λέει για Grexit, Σαμαρά, Βενιζέλο

Καλά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017 και την προοπτική ανάκαμψής της, λέει ο Β. Σόιμπλε, στην τελευταία συνέντευξή του στον Σκλαι και τον Αλ. Παπαχελά, ως υπουργός οικονομικών στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι ο «εφιάλτης τελείωσε για την Ελλάδα».

Ηταν πάντως αρνητικός στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, επιμένοντας στη γραμμή που τον έχει φέρει σε κόντρα με το ΔΝΤ. Ο κ. Σόιμπλε λέει όχι σε πιθανή μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ επιχειρησε να μεταθέσει την ευθύνη της επιλογής του Grexit στην Ελλάδα!

Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι ο κ. Σόιμπλε αναγνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλ. τσίπρας, στον οποίο, όπως είπε, είχε ευχηθεί να μην κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, επιχείρησε να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, να παραμείνει δηλαδή στην ζωνη του ευρώ, χωρίς μνημόνια, λιτότητα και «μεταρρυθμίσεις». Οταν είδε ότι αυτό δεν γινόταν, έκανε τον συμβιβασμό και απευθύνθηκε ξανά στον ελληνικό λαό, από τον οποίο πήρε νέα εντολή να εφαρμόσειτο νέο πρόγραμμα, τόνισε.

Είναι προφανές ότι ο κ. Σόιμπλε, σε αντίθεση με την ελληνική αντιπολίτευση, διαβάζει σωστά τις πολιτικές εξελίξεις και αποδίδει στον έλληνα πρωθυπουργό την διάθεση να υπερασπισθεί τις προεκλογικές του αρχές και δεσμεύσεις.

Η ευχή σε Τσίπρα

Στη συνέντευξη ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής της Γερμανίας,  είπε ότι το 2014 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του αποκάλυψε ότι σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης».

«Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Το διάλειμμα Σαμαρά

Προσέθεσε μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο, μολονότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής λόγω της αδυναμίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το time out στον Βενιζέλο

Οσον αφορά την πρόταση για «time-out» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δηλαδή έξοδο με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, υποστηρίζει ότι όντως έγινε τέτοια πρόταση στον τότε ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εγώ δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλλω στη Γερμανία, μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που έγιναν στην Ελλάδα».

Για το Grexit

Σε σχέση με την πρόταση για Grexit, υποστήριξε εκείνη τη περίοδο(Ιούλιος 2015), η «μεγάλη πλειονότητα» των υπουργών Οικονομικών, «ουσιαστικά όλοι», πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει προσωρινά από την ευρωζώνη με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα τελικά έμεινε στην ευρωζώνη διότι «ήταν ξεκάθαρο» πως αυτή ήταν που αποφάσιζε, και τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές για να επικυρωθεί η στροφή στην πολιτική της, προσέθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός αποσαφήνισε μάλιστα ότι πλέον δεν βλέπει κανένα λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

«Ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται», είπε.

«Στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας για κάποια ΜΜΕ» είπε χαρακτηριστικά. «Μία Νομισματική Ένωση με κράτη μέλη που έχουν διαφορετική ανταγωνιστικότητα δημιουργεί και προβλήματα. Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις», πρόσθεσε.

Αρνητικός για χρέος

Στο μέτωπο του χρέους, ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο λήξης νέων μέτρων από το φθινόπωρο του 2018, μετά το πέρας του τρέχοντος Μνημονίου.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε μεν ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος εάν κριθεί αναγκαίο. «Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε επίσης αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αν και άφησε αυτή τη συζήτηση στους διαδόχους του.

«Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί», είπε.

Ερωτηθείς τέλος να πει πότε θα τελειώσει ο «εφιάλτης» στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά: «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».

Μέρκελ και ΔΝΤ

Ερωτηθείς κατά πόσο ήταν αντίθετος στην ανάμιξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξαρχής, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι την συγκεκριμένη απόφαση έλαβε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Εγώ, και αυτό είναι γνωστό, ήμουν από την αρχή της άποψης ότι το πρόβλημα της Νομισματικής Ενωσης θα έπρεπε να το επιλύσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Άλλοι, και κυρίως η Καγκελάριος, ήταν της άποψης ότι ακριβώς λόγω του μεγέθους του προβλήματος θα χρειαζόμασταν και το ΔΝΤ», είπε.

Αναφερόμενος στο 2015, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτιμήσει το ακριβές κόστος της περιόδου Βαρουφάκη, ενώ προσωπικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών σημειώνει ότι «αυτά που λέει απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here