Σόιμπλε: Η Ελλάδα βελτιώνεται- Προσπαθούμε να πετύχει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης-Αμετανόητος όμως για το Grexit που πρότεινε το 2015

Ενα καλό λόγο είχε για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, είπε ότι η Ελλάδα βελτιώνεται!! Παρέμεινε ωστόσο αμετακίνητος όσον αφορά την ορθότητα της πρότασης του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τον Ιούλιο του 2015, λέγοντας ότι η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ίδια άποψη. Ομως η Ελλάδα αποφάσισε διαφορετικά, συμπλήρωσε και τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες το τρίτο πρόγραμμα  βοήθειας  να επιτύχει.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει: «Αν μια χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές, όπως η Ελλάδα. Με το ευρώ τελείωσε η εποχή στην οποία κάποιες χώρες παρέμεναν ανταγωνιστικές, διαμέσου της υποτίμησης των νομισμάτων. Πρόκειται για μια πολιτική, συντομότερη οδό. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του Μάριο Ντράγκι, σε σχέση με τα ελαττώματα της Ευρωζώνης. Αυτό που λέει πάντα ο Ντράγκι είναι ότι οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν από μόνες τους τις συνθήκες για να αναπτυχθούν. Και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα βελτιώνεται. Τα προγράμματα βοήθειας που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία δέχθηκαν πολλές κριτικές, αλλά έφεραν πάντα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν «ήταν λάθος η πρότασή του να βγει, προσωρινά, η Ελλάδα από το ευρώ, τον δραματικό Ιούλιο του 2015» ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απαντά: «Γνωρίζετε αυτό που είπε δημόσια ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε προσωρινά από το ευρώ. Είναι η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε κάτι το διαφορετικό. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να έχει επιτυχία».

Οσον αφορά την Ιταλία, τονίζει ότι, όπως πίστευε ανέκαθεν, «χωρίς την Ιταλία δεν μπορεί να γίνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και πως «η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here