Σοφία Ντούπη: «Το τίμημα»

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ποιός είναι ο δράστης που ευθύνεται για την απόπειρα εναντίον του υφυπουργού; Ποιά η αιτία; Και ποιά η σχέση του Μοντεσκιέ με το θύμα… τον θύτη… και το έγκλημα; Πώς εμπλέκεται ο Πέτρος, ένας αστυνομικός που έχει αποταχθεί από το Σώμα, στην υπόθεση; Θα καταφέρει να βάλει σε τάξη το σκόρπιο του μυαλό, τον πόνο και την απόλυτη εξάρτησή του απ’ το ποτό; Τί θα μετρήσει περισσότερο για κείνον, η φιλία ή η δικαιοσύνη; Τα διλήμματά του θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο η μοίρα με τα παιχνίδια της, αλλά και η δικαιοσύνη, που δεν αποδίδεται πάντα, συνθέτοντας έτσι ένα σκηνικό που το καθορίζουν η αμφιβολία και τα αναπάντητα ερωτήματα. Θα μπορέσει τελικά να βρει τις απαντήσεις; Θα είναι δίκαιες οι λύσεις που θα φέρουν την τελική κάθαρση;

«Το τίμημα» της Σοφίας Ντούπη, εκδόσεις Ωκεανός. Η Σοφία Ντούπη γεννήθηκε στη Λιέγη του Βελγίου. Εργάστηκε ως ιδιωτική υπάλληλος για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά τεσσάρων εγγονιών. Όπως λέει η ίδια: «Η ενασχόληση μουμε τις λέξεις λειτούργησε, και λειτουργεί ακόμη, σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης συναισθημάτων που άφησε πίσω της η μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος στην πορεία του. Ο δρόμος όπου με έβγαλε αυτή η ενασχόληση καταγράφει αρκετές συμμετοχές μου με διηγήματα, μικρές ιστορίες και ποιήματα σε διάφορες διαδικτυακές σελίδες, βραβεύσεις ποιημάτων και παραμυθιών μου και τη συμμετοχή μου σε μικρές συλλογικές εκδόσεις… Μότο μου μια φράση του μεγάλου Καζαντζάκη. «Μια αστραπή είναι η ζωή μας…

Από που εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου;

Καταρχάς από την ανάγκη μου να εξωτερικεύσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου για την κατάφορη αδικία στην κοινωνία μας. Την αδικία που βιώνουμε σχεδόν όλοι στην καθημερινότητά μας και μάλιστα από νόμους που έχει θεσπίσει η ίδια η πολιτεία. Αυτό το βιβλίο για μένα αλλά και η γραφή γενικότερα εκτός από βαλβίδα αποσυμπίεσης, είναι και μια μορφή αντίστασης σε ό,τι με πονάει και με προβληματίζει.

Μιλήστε μας λίγο για τους ήρωές σας

 

Οι ήρωές μου. Αγαπημένοι μου συνταξιδιώτες όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Με  συντροφεύσαν, με εξέπληξαν, με καθοδήγησαν, μου έμαθαν όλα όσα μαθαίνει και αποκομίζει ένας ταξιδιώτης από το πρώτο του ‘’συγγραφικό’’ ταξίδι. Ξεχωρίζει φυσικά ο Πέτρος, που παρόλη την εξάρτησή του από το ποτό, το παλεύει, στέκεται όρθιος και άξιος των περιστάσεων. Σχεδόν όλοι όμως, έχουν αξίες, αγάπη για τον συνάνθρωπό τους και εμμονή με την απόδοση της  δικαιοσύνης.

Πολλοί λένε ότι σήμερα, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, το βιβλίο είναι μια περιττή πολυτέλεια. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;

Πολυτέλεια πίστευα πάντα, πως είναι οι τρεις τηλεοράσεις στο ίδιο σπίτι, η πισίνα, το σκάφος αλλά και οτιδήποτε άχρηστο αγοράζουμε για να χορτάσουμε την καταναλωτική μας μανία… Δεν πιστεύω επ’ ουδενί ότι είναι ένα βιβλίο. Ίσα ίσα είναι ο πλέον οικονομικός τρόπος (ακόμη και σήμερα) για να περάσεις τον χρόνο σου εποικοδομητικά, χαλαρώνοντας και ταξιδεύοντας, σε ταξίδια μοναδικά γεμάτα μαγεία, μυστήριο, γνώση  και αυτογνωσία. Κάποιες φορές μάλιστα, κρατώντας στα χέρια σου ένα βιβλίο πολύ καλό ή χαρίζοντάς το, είναι σαν να κρατάς και να χαρίζεις ένα πραγματικό διαμάντι. (Αν το δούμε έτσι, είναι πολυτέλεια!)

Ο αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του το βιβλίο σας, τι είδος μυθιστορήματος θα περιμένει να διαβάσει;

Θα έλεγα πως θα έχει στα χέρια του ένα μυθιστόρημα κοινωνικό, ψυχογραφικό (μου αρέσει να  περιγράφω τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ηρώων μου, παρουσιάζοντας τις πιο ενδόμυχες σκέψεις και προβληματισμούς τους) μπορεί όμως να το πει κανείς και αστυνομικό, γιατί έχει συστατικά του, και το όλο story δένεται με αστυνομικές λεπτομέρειες.

Τι σας έστρεψε στο αστυνομικό μυθιστόρημα;

Εύκολη ερώτηση, και η απάντηση μου θα μπορούσε να κλείσει σε μία μόνο μικρή φράση. ’’Ο γιος μου’’. Ο γιος μου που ήταν αστυνομικός και ταυτόχρονα ποιητής. Οπότε το αστυνομικό μυθιστόρημα για μένα είναι οικείο θέμα, αλλά είναι και φόρος τιμής, ένδειξη αγάπης προς εκείνον, και ένας τρόπος ακόμη για να τον κρατάω ζωντανό, κοντά μου. Είναι κάτι, σαν να κάνουμε έναν περίπατο οι δυο μας, πιασμένοι χέρι χέρι!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here