Σοφία Μπεκατώρου: Δεν είμαι η μόνη αθλήτρια που κακοποιήθηκε, σπάστε τη σιωπή-Συνάντηση με ΠτΔ

Eνα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο για την συμπαράσταση που της έδωσε είπε η Σοφία Μπεκατώρου σε δηλώσεις έξω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου κατήγγειλε την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε το 1998 από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας και μέχρι πρότινος στέλεχος της ΝΔ, Αριστείδη Αδαμόπουλο.

«Με τα μηνύματά σας μου δώσατε μεγάλο κουράγιο να αποκαλύψω και να διαχειριστώ αυτήν την τραυματική εμπειρία που είχα» σημείωσε η χρυσή Ολυμπιονίκης και συμπλήρωσε:

«Η προσωπική μου εμπειρία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακοποίησης των αθλητών. Θέλουμε να καθαρίσουμε το τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό, να μπορούμε άφοβα να βρισκόμαστε μέσα στους αθλητικούς χώρους».

Η Σοφία Μπεκατώρου επισήμανε ότι δεν ήταν εύκολο να βγει να μιλήσει δημόσια για κάτι το τόσο τραυματικό. «Μπορώ να με σιγουριά να πω σε κάθε θύμα να σπάσει τη σιωπή, να μιλήσει από οποιοδήποτε χώρο βρίσκεται γιατί όλοι έχουμε τη δύναμη να βγούμε νικητές και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα»

 Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Στο μεταξύ, παρέμβαση με εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα με αφορμή τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου όπου ζητά από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας όπως «επιβάλλεται επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών ζητά άμεσες παρεμβάσεις σε καταγγελίες όπως της Σοφίας Μπεκατώρου που κατήγγειλε την σεξουαλικής της κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που συνέβη πριν από 23 έτη.

Οπως διευκρινίζει ο εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας, ότι όταν κάνει λόγο για εγκλήματα, αναφέρεται σε εγκλήματα με τα οποία «προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας ως αυτοτελούς πλέον προστατευόμενου εννόμου αγαθού που ταυτίζεται με την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη των ανηλίκων, εννόμων αγαθών για την προστασία των οποίων, προεχόντως, διεκδικούν την εφαρμογή τους οι ποινικές διατάξεις».

Συνάντηση με ΠτΔ

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατία συναντήθηκε η Σοφία Μπεκατώρου. Η κ.Σακελλαροπούλου δήλωσε:

Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here