Σλοβάκος πρωθυπουργός: Οχι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι, η Σλοβακία έχει επιλέξει να ανήκει στις χώρες-δορυφόρους της Γερμανίας , ο Σλοβάκος, σοσιαλδημοκράτης παρακαλώ, πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, επιλέγει το ρόλο του «μαντρόσκυλου» του κ. Σόιμπλε. Και αποδεικνύεται «γερμανικότερος» των ίδιων των αφεντικών του, καθώς συμφωνεί απόλυτα και επαυξάνει στις ιδέες Σόιμπλε για προσωρινό Grexit  ενώ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Der Standard, ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι:

«Στην ανακοίνωση της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες περιλαμβάνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο το Ταμείο υποστηρίζει ότι θα συμμετάσχει μόνο αν προηγουμένως κουρευθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό δεν θα προχωρήσει. Η Σλοβακία δεν θα δώσει ούτε cent για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, όσο εγώ παραμένω πρωθυπουργός.»

Και προσθέτει: «Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές: Μπορούμε να επεκτείνουμε τις ημερομηνίες πληρωμών αλλά και εκεί υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε 100 χρόνια την Ελλάδα να ξεπληρώσει τις οφειλές της.

 

Μιλώντας για την συμφωνία της 12η; Ιουλίου είπε ότι «η σημαντικότερη απόφαση που ελήφθη εκείνη την ημέρα ήταν ότι δεν συναινέσαμε σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».

«Ορισμένες φορές – συνέχισε ο Ρόμπερτ Φίκο – στο κοινό δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από την Γερμανία και τη Γαλλία και τα άλλα κράτη απλώς ακολουθούν. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Σλοβακία είναι μία από εκείνες τις χώρες που αρνείται κατηγορηματικά την ονομαστική μείωση του ελληνικού χρέους».

Και υπογραμμίζει: «Αν στην δήλωση της ευρωσυνόδου εμπεριέχοντο τέτοιοι όροι δεν θα είχα συμφωνήσει».

Καλή ιδέα η πρόταση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε για προσωρινό Grexit

Ερωτώμενος σχετικά ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός παραδέχθηκε -σύμφωνα πάντα με το skai.gr- ότι θεωρεί καλή ιδέα την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών για προσωρινό Grexit.

«Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες για έξοδο ενός κράτους μέλους από την Ένωση γιατί οι θεμελιωτές του ευρώ δε μπορούσαν να φανταστούν ότι θα συνέβαινε μία κατάσταση όπως της Ελλάδας.»

«Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει – δήλωσε εμφατικά ο κύριος Φίκο – ότι δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιοι κανόνες. Η πρόταση για μία έξοδο συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας τότε θα είχε πλεονεκτήματα» .

Για τους συσχετισμούς στο Eurogroup

Ο κ. Φίκο αραδέχτηκε ότι : «η ευρωζώνη είχε χωρισθεί σε τουλάχιστον 3 ομάδες. Η μία εξ αυτών υποστήριζε την Ελλάδα (σσ: ο δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει συγκεκριμένα για την Ιταλία, την Κύπρο και τη  Γαλλία). Εξεπλάγην – συνέχισε ο κύριος Φίκο – διότι αυτές οι χώρες ήταν πρόθυμες να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ χωρίς αυστηρούς όρους.»

«Υπήρχαν και ορισμένες χώρες που παρέμειναν ουδέτερες και δεν παρενέβησαν.», σημείωσε και διευκρίνισε ότι «η τρίτη ομάδα που περιελάμβανε την Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία ήταν εξαιρετικά επικριτική έναντι της Ελλάδας. Η θέση μου ήταν αδιαπραγμάτευτα σκληρή».

Ταύτιση με πολιτικές λιτότητας

«Η κύβερνησή μου είναι σοσιαλδημοκρατική και πιθανότατα  κάποιος θα ανέμενε ότι θα υποστηρίζαμε τις επενδυτικές πολιτικές […] Θεωρώ ότι ένας συνδυασμός αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι απαραίτητος.» Και εξήγησε με παράδειγμα τη χώρα του:

«Στην Σλοβακία (αυτός ο συνδυασμός) δουλεύει: Μέσω ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος συλλογής φόρων επιδιώκουμε να συγκεντρώσουμε επιπλέον 1,6 δις ευρώ μέχρι το 2016, χωρίς να αυξήσουμε τους φόρους. Το κάνουμε με επιτυχία. Ελέγχουμε το χρέος, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο από 3%. Περαιτέρω θέλουμε να προσελκύσουμε επιπλέον επενδύσεις στη χώρα: επί του παρόντος ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε την Land Rover να αρχίσει παραγωγή στη Σλοβακία. »

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος του Standard επεσήμανε στον κύριο Φίκο ότι η Ελληνική οικονομία βούλιαξε κατά 25% από το 2010 και εξ αυτού δεν είναι δυνατή η σύγκριση με τη Σλοβακία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να απαντά:

«Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι δική μου ευθύνη αλλά όσων κυβερνούν. Οι πολιτικοί εκλέγονται. Για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, τελικά την ευθύνη έχουν οι Έλληνες.».

«Και ναι, λυπάμαι που το λέω, αλλά θα είναι επώδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε ότι η Σλοβακία γνωρίζει από τέτοιες διαδικασίες γιατί μετά το 1989 βίωσε μία δύσκολη μεταρρυθμιστική διαδικασία.

«Για αυτόν τον λόγο δεν αντέχουμε να ακούμε όταν κάποιος στην Ελλάδα λέει: Δείτε πόσο δύσκολα περνάμε», διευκρινίζοντας ότι : «Στη Σλοβακία οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ακόμη χαμηλότεροι από της Ελλάδας. Αν συγκρίνω τις τιμές δεν εντοπίζω καμία σημαντική διαφορά.»

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here