Σλαβόι Ζίζεκ: Να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να κάνει αλλαγές στο κράτος

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ώστε να διεισδύσει στο κράτος  και να επιβάλει μικρές αλλαγές, εκφράζει με συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, ο γνωστός σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ. Ο ίδιος διαφωνεί ανοικτά και με ένα ενδεχόμενο Grexit, το οποίο όπως λέει θα προκαλούσε άμεση περαιτέρω πτώση του επιπέδου ζωής για ένα επιπλέon 30% του πληθυσμού, επιφέροντας δυστυχία σ΄ένα δυσβάσταχτο επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση, τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει:

«Είναι μια δύσκολη ερώτηση στρατηγικής. Οι μπελάδες στους οποίους μπήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν μια σειρά εξαιρετικά ανόητων επικρίσεων. Υπάρχει μια ανάλυση που θέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να γελοιοποιείται, να απορρίψει την πίεση της Ε.Ε. και να διακινδυνεύσει ένα Grexit – αλλά μετά, τι; Αυτοί που σχεδιάζουν την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά πως μια τέτοια χειρονομία θα προκαλούσε μια άμεση περαιτέρω πτώση του επιπέδου ζωής για ένα επιπλέον 30% (τουλάχιστον), επιφέροντας δυστυχία σε ένα νέο δυσβάσταχτο επίπεδο, υπό την απειλή της λαϊκής αναταραχής, ακόμα και της στρατιωτικής δικτατορίας. Η προοπτική αυτών των ηρωικών πράξεων είναι λοιπόν μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντισταθούμε».

Και συνεχίζει: «Μετά, υπάρχουν εκκλήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στις ρίζες του: να μην γίνει ένα ακόμη κοινοβουλευτικό κυβερνητικό κόμμα, η πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει μονάχα από «τα κάτω», από τους ίδιους τους ανθρώπους, από την αυτοοργάνωση, όχι από τους κρατικούς μηχανισμούς… Άλλη μία περίπτωση κενολογίας, δεδομένου ότι αποφεύγει το κρίσιμο πρόβλημα, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς να χειριστεί τη διεθνή πίεση αναφορικά με το χρέος ή, γενικότερα, πώς να ασκήσει εξουσία και να λειτουργήσει το κράτος.

Η από «τα κάτω» αυτοοργάνωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος, και το ερώτημα είναι πώς να αναδιοργανώσεις τον κρατικό μηχανισμό ώστε να τον κάνεις να λειτουργεί διαφορετικά».

Οσον αφορά την στάση που πρέπει να τηρήσουμε απέναντι στη πολιτική της ΕΕ, υποστηρίζει:

«Μετά υπάρχουν διαμαρτυρίες πως η διοίκηση της Ε.Ε. αγνοεί βάναυσα τα δεινά του ελληνικού λαού, στην τυφλή εμμονή της να τον ταπεινώσει και να τον νουθετήσει, πως ακόμη και χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δεν επέδειξαν ίχνος αλληλεγγύης στην Ελλάδα… Μα γιατί; Τι περίμεναν οι επικριτές; Περίμεναν μήπως η διοίκηση της Ε.Ε. να κατανοήσει μαγικά την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και να υπακούσει σε αυτή δρώντας ανάλογα; H διοίκηση της Ε.Ε. απλώς κάνει αυτό που έκανε πάντα. Μετά υπάρχει η μομφή ότι η Ελλάδα στρέφεται για βοήθεια στη Ρωσία και την Κίνα – λες και η ίδια η Ευρώπη δεν σπρώχνει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση με την ταπεινωτική πίεση που της ασκεί.».

Τέλος, όσον αφορά τις συνεργασίες αναφέρει:

«Μετά υπάρχει ο ισχυρισμός πως φαινόμενα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν πως ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστερά / Δεξιά έχει ξεπεραστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αποκαλείται «άκρα αριστερά», και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία Άκρα Δεξιά, ίσως επειδή τα δύο κόμματα μάχονται για την κρατική κυριαρχία, ενάντια στις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Είναι λοιπόν πολύ λογικό πως, στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με ένα μικρό δεξιό κόμμα που τάσσεται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας. Στις 22 Απριλίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ είπε στη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης ότι η Μαρίν Λεπέν πλέον ακούγεται σαν τον Ζωρζ Μαρσέ (Γάλλος κομμουνιστής ηγέτης) της δεκαετίας του ’70 – εκφωνώντας την ίδια πατριωτική διακήρυξη υπεράσπισης των δεινών των απλών Γάλλων οι οποίοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης του διεθνούς κεφαλαίου. Τη στιγμή που βάζουμε στο κάδρο όμως το θέμα των μεταναστών εργατών, αυτός ο παραλληλισμός Εθνικού Μετώπου – ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει.

Το συμπέρασμά μου σε αυτό το μπάχαλο είναι: ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει στην εξουσία και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό και να επιβάλει μικρές αλλαγές».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here