Σκουρλέτης: Να συζητήσουμε για το αύριο, για τις δυνατότητες της χώρας

 

 

 

Στην δυνατότητα ανατροπής υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, εστίασε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθήνας, Πάνος Σκουρλέτης, σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 μιλώντας στον RealFM 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, προτάσσοντας τη συζήτηση για το αύριο, για τις δυνατότητες αυτής της χώρας, για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί ο πλούτος που φαίνεται πια ότι μπορεί να παραχθεί. 

Ακολουθούν σημεία από την συνέντευξη:

Οι αιτίες για το εκλογικό αποτέλεσμα

«Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αναζητήσει τις αιτίες αυτού του αποτελέσματος μόνο σε σχέση με κάποιες συγκεκριμένες στιγμές της Κυβέρνησης, είτε σε σχέση με την καμπάνια του τελευταίου μήνα, επειδή  το βάλετε κάπως έτσι στο ερώτημά σας. Υπάρχουν αιτίες και αίτια που διαμορφώθηκαν διαχρονικά. Το βασικότερο κατά τη γνώμη μου είναι ότι ήταν σε γνώση μας ότι διαχειριζόμαστε, μέσα από μία πολύ μεγάλη αντίφαση, μια πολιτική η οποία δεν ήταν η δική μας. Θεωρώ ότι αυτό έγινε κατανοητό γιατί εμείς δεν υπέστημεν τη κατάρρευση που υπέστησαν άλλα κόμματα και εδώ στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Εμείς κλείσαμε τον κύκλο των μνημονίων. Αυτό για να εμπεδωθεί, ως μία διαφορετική συνείδηση στην κοινωνία ίσως θα ήθελε πολύ περισσότερο χρόνο. Θα ήθελε να λειτουργήσουν όλα αυτά τα μέτρα τα οποία κάποιοι τα εξέλαβαν ως αποσπασματικά και προεκλογικά, ενώ ήταν και είναι ενταγμένα σε ένα σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Στον τομέα της επικοινωνίας είχαμε μια στρατηγική αδυναμία. Τα έχουμε πει αυτά, το πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη, ή εν πάση περιπτώσει τι ρόλο παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πολύ καθοριστικός παράγοντας. Από εκεί και πέρα μπορεί να σταθεί κανείς σε δευτερεύουσες πλευρές οι οποίες διαμόρφωσαν μία αρνητική εικόνα της κυβέρνησης σε μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες». […] «Αλίμονο εάν επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και τους πολιτικούς συσχετισμούς με βάση τη συμπεριφορά ενός μέλους της κυβέρνησης».

Ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ το προγραμματικό πεδίο αντιπαράθεσης

«Θεωρώ ότι, τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μπει σε μία συζήτηση πάνω σε πραγματικά ζητήματα. Το ευνοϊκό πεδίο της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία είναι το προγραμματικό. Είδατε χθες. Κορυφαίος πρώην υπουργός αποκάλυψε την προσέγγιση γύρω από το θέμα των 120 δόσεων». […] «Να δούμε τα περιθώρια, τις δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί να βγαίνει έτσι και να λέει ότι είναι μια στρέβλωση». […] «Αυτό (σ.σ.  ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής της ΝΔ το είχε υποστηρίξει στη Βουλή) αποδεικνύει το μέγεθος της διπροσωπίας. Το ψηφίζω στη Βουλή επειδή αντιλαμβάνομαι ότι είναι αρεστό στον κόσμο, αλλά επί της ουσίας το απαξιώνω και το καταγγέλλω την επομένη ενός καλού αποτελέσματος για το κόμμα το οποίο φαίνεται ότι δημιούργησε μια “χαλάρωση” σε κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Λέω λοιπόν να συζητήσουμε γι’ αυτά τα ζητήματα αυτό το διάστημα. Να συζητήσουμε για το αύριο, για τις δυνατότητες αυτής της χώρας. Να συζητήσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτό τον πλούτο, που φαίνεται πια ότι μπορεί να παραχθεί, καθώς έχουμε μπει σε μία αναπτυξιακή πορεία και αν δεν υπάρξει ένας τυχαίος εξωγενής παράγοντας δεν μπορεί να ανατραπεί αυτό. Να δούμε λοιπόν πώς θα το αξιοποιήσουμε καλύτερα. Ποιες είναι οι νέες ευκαιρίες για δουλειές, για επενδύσεις;».

Δυνατότητα ανατροπής του αποτελέσματος

«Είναι πιο δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Και το λέω με βάση και το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι δεν ψηφίζουν για Κυβέρνηση την προηγούμενη Κυριακή, αλλά ψηφίζουν θέλοντας να στείλουν μηνύματα στην Κυβέρνηση, καθώς και να στείλουν αντιπροσώπους στην Ευρωβουλή»… […] «Σημασία έχει τώρα να οργανώσουμε έτσι τη δουλειά μας ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό το δυσμενές για εμάς αποτέλεσμα».

Για τον διορισμό των Δικαστικών Αρχών και τις προθεσμίες

«Δεν νομίζω ότι αλλάζουν τα πράγματα καθοριστικά με πέντε εργάσιμες ημέρες επιπλέον ή λιγότερο. Πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την Δικαιοσύνη ως λάφυρο της εκάστοτε Κυβέρνησης. Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και σε μια λειτουργούσα Δημοκρατία, με βάση την διάκριση των εξουσιών δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να σχετίζεται το θέμα των εκλογών για την ανάδειξη Κυβέρνησης με το θέμα της ανάδειξης των νέων Δικαστικών Αρχών. Γιατί η Αξιωματική αντιπολίτευση αυτή την ανάγνωση κάνει. Λέει “αφήστε τα αυτά αν βγούμε εμείς είναι δικά μας”. Είναι έτσι όμως»; […] «Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να μας φοβίσει».

Τελείως διαφορετικό ζήτημα ο διορισμός Στουρνάρα

«Τελείως διαφορετικό ζήτημα. Το ένα αφορά μια διακριτή εξουσία, η Δικαστική είναι μία από τις τρεις εξουσίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και το άλλο αφορά τον κεντρικό τραπεζίτη». […] «Δεν είναι το ίδιο πράγμα η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία οφείλει να κινείται και μέσα στις συντεταγμένες της  οικονομικής πολιτικής, όπως καθορίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση». […] «Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση όπως και η εκάστοτε Κυβέρνηση πρέπει να επιδιώκει τη διαμόρφωση της μέγιστης συναίνεσης και στα πρόσωπα της Δικαστικής ηγεσίας και αυτό θα πράξει η Κυβέρνησή μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here