Σκουρλέτης: Λάθος να δηλώνεις δεδομένος, οι συμμαχίες βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα-Απογοητευτική η εικόνα Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο

Την άποψη ότι έγιναν τακτικά λάθη και ότι, δυστυχώς, η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν διακοσμητική στις δηλώσεις στο πλαίσιο της συνάντησης στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, εξέφρασε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, στην εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Απογοητευτική η εικόνα από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, έγιναν λάθη τακτικής

«Δεν μπορείς να λες “είμαι δεδομένος”. Όχι. Οι συμμαχίες πρέπει να στηρίζονται σε μία βάση αμοιβαίου συμφέροντος, δεν μπορείς να τα δίνεις όλα, είτε αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα είτε τη συμφωνία παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα». […] «Νομίζω ότι βιαστήκαμε. Σε κάθε περίπτωση ήταν τακτικό λάθος αυτό που έγινε. Που πήγαμε και είπαμε ότι είμαστε προβλέψιμοι, δεδομένοι, χωρίς να έχουμε πάρει τίποτα». […] «Συνανήκουμε με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ; Περιμένουμε να υπάρξει μια έμπρακτη στάση αλληλεγγύης; Τι περιμένουμε από τις ΗΠΑ; Να το παίζει Ελβετός, να έχει καλές σχέσεις ο κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν; Μας ικανοποιούν αυτά; (…) Απογοητευτική η εικόνα που είδαμε. […] «Είδαμε μια διακοσμητική παρουσία, δυστυχώς, του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ο κ. Τραμπ αξιοποίησε αυτή τη συνάντηση για να απαντήσει σε 13 – 14 ερωτήσεις, αποφεύγοντας και αγνοώντας τα οποιαδήποτε θέματα αφορούσαν εμάς. Η συγκυρία δεν είναι ουδέτερη. Έχουμε την κλιμάκωση, αφενός, της τουρκικής προκλητικότητας, με ό,τι κάνει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα και από την άλλη η συνάντηση έγινε στην κορύφωση ενός γεγονότος το οποίο δυναμιτίζει τις διεθνείς ισορροπίες. Εννοώ τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, κατ’ εντολή του Αμερικανού Προέδρου. Είναι σοκαριστικό αυτό που είδαμε, έχει παγώσει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ουσιαστικά είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος με την στάση του δεν αποδοκίμασε, δεν πήρε την παραμικρή απόσταση από αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία η οποία καταλύει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».

 

Το πρόγραμμα των F-35 είναι πολύ ακριβό

«Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ ακριβό. Και μη ξεχνάτε ότι παρά την μεγάλη οικονομική κρίση, είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα στο ΝΑΤΟ ως ποσοστό του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς. Δεν το αντέχει αυτό η χώρα. Και έχει φανεί ότι ο δρόμος των εξοπλισμών δεν είναι πάντοτε αυτός με τον οποίο υπηρετείς με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά σου συμφέροντα. Γι’ αυτό η Ελλάδα πάντοτε επιδίωκε τον διάλογο, τη συνεργασία. Και αυτό πρέπει να το υπηρετεί με κάθε της κίνηση».

 

Πρέπει να χτίζουμε σχέσεις συνεργασίας και ειρήνης

«Ακόμη και ο East Med ο οποίος παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως ένα διπλωματικό εργαλείο για να “στριμώξει” την Τουρκία, δεν πρέπει να είναι ένας αγωγός που ενισχύει, στην ευρύτερη περιοχή, τον περιφερειακό γεωστρατηγικό ανταγωνισμό, αλλά θα πρέπει να μπορεί να γίνει ένας αγωγός συνεργασίας. Οι ενεργειακοί δρόμοι μπορούν να είναι δρόμοι συνεργασίας που να ενδυναμώνουν την συνύπαρξη και τις ειρηνικές σχέσεις των λαών. Κι αυτό αφορά όλες τις δυνάμεις και τις χώρες της περιοχής. Κάποια πράγματα στηρίζονται σε λεπτές ισορροπίες και θα πρέπει να είμαστε σταθεροί σε αυτό που λέγαμε πάντοτε: πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική εκ μέρους της χώρας, προφανώς από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Η ευρύτερη συναίνεση για το πρόσωπο του ΠτΔ περιλαμβάνει εκ των πραγμάτων και ζητήματα όπως το εκλογικό σύστημα

«Το θέμα του προσώπου του ΠτΔ δεν είναι άσχετο με τον εκλογικό νόμο. Λέμε ότι η εκλογή του ΠτΔ πρέπει να βασίζεται σε μια ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Μια διάσταση που έχει υποτιμηθεί μετά και από τις τελευταίες συνταγματικές αλλαγές. Είναι πολύ πιο εύκολο να προκύψει ΠτΔ χωρίς τις αναγκαίες συμφωνίες που προϋπέθετε προηγουμένως το σύνταγμα. (…) Εδώ έχουμε μια οικοδομημένη συναίνεση στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου. Πρέπει να διευκρινισθεί από τη ΝΔ εάν τελικά είναι πάνω στο τραπέζι η υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου. (…) Η συναίνεση που αποτυπώνεται στο οποιοδήποτε πρόσωπο ΠτΔ πρέπει να πατάει και σε κάποιους πυλώνες που αφορούν την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ένας από αυτούς τους πυλώνες είναι το εκλογικό σύστημα. Όταν πάμε σε ένα πισωγύρισμα, σε ένα εκλογικό σύστημα που απλώς και μόνο θα βολεύει τη ΝΔ, τότε πως μπορούμε να μιλάμε για συναίνεση; Τινάζεται στον αέρα. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πιο συναινετικό εκλογικό σύστημα από την απλή αναλογική, που εξαντλεί όλες τις δυνατότητες, όσον αφορά τις πολιτικές δυνάμεις, να βρουν τις αναγκαίες συναινέσεις. Ακόμη και για να κυβερνήσουν».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here