Σκουρλέτης: Ακρως αντιδημοκρατική η προσπάθεια να ακυρωθεί το δημοψήφισμα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI ( ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Την άποψη ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος λειτούργησε ως μέσο πίεσης , για να καθήσουν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές, διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας  Π. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης  μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον » Αθήνα 9,84″ χαρακτήρισε » άκρως αντιδημοκρατική κίνηση  όλη αυτή τη  φιλολογία προκειμένου να ακυρωθεί   ένα δρομολογημένο δημοψήφισμα που κατοχυρώνει τη λαϊκή έκφραση σε μία κυρίαρχη δημοκρατική πολιτεία.

» Αυτήν τη στιγμή , είπε, γίνονται παράλληλα άτυπες διαπραγματεύσεις, αλλά ουσιαστικά αυτές ξεκίνησαν και επειδή υπήρξε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Μην τορπιλίζουν αυτήν τη στιγμή τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να πετύχει μία όσο το δυνατό πιο ευνοϊκή γι’ αυτήν συμφωνία, ζητώντας να ακυρωθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα και να ταπεινωθεί ένας ολόκληρος λαός. Τι σχέση έχει το δημοψήφισμα της Κυριακής με τις συνεννοήσεις που γίνονται;…»

Πρόσθεσε ακόμη οτι  δεν υπάρχουν υπουργοί που να λένε και να σκέφτονται το ενδεχόμενο να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα, για το οποίο σημείωσε: «Το δημοψήφισμα ήταν το τέλος της διαπραγμάτευσης ή η προσπάθεια διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα; Το δεύτερο. Εμείς δεν είπαμε να σταματήσουμε. Απέξω μας είπαν ότι σταματούν οι διαπραγματεύσεις, όχι χάρη του δημοψηφίσματος, πριν κάνει προκηρυχθεί. Δεν βάλαμε εμείς τελεσίγραφα… Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα δεν αλλάζει. Είναι η άρνηση του τελεσιγράφου της συγκεκριμένης πρότασης από τους δανειστές. Αυτό καλείται να αξιολογήσει ο λαός. Είναι μία παράμετρος που πρέπει να πει ο κόσμος πώς την αντιμετωπίζει».

«Εγώ ξέρω ότι η συμφωνία εξαρτάται από το περιεχόμενό της και όχι αν θα δώσει τη δυνατότητα στον λαό να πάει στην κάλπη την Κυριακή. Τι θέλετε, να καταργήσουμε τη δημοκρατία; Ψήφισε η ελληνική Βουλή; Πώς θα ακυρωθεί; Έχουμε δικαίωμα να καταργήσουμε μία απόφαση της ελληνικής Βουλής στα ραδιόφωνα;… Η πρόταση είναι για μία διετή χρηματοδοτική συμφωνία, η οποία θα εμπεριέχει το σκέλος μίας σοβαρής αναδιάρθρωσης του χρέους, θα δίνει μία προοπτική για το θέμα του χρέους…» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν έχουν ευθύνες οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, όπως οι κ.κ. Βαρουφάκης και Χουλιαράκης, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Θα μπορούσε κάποιος να κάνει διάφορες άλλου είδους επισημάνσεις, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος. Μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή να πετύχουμε αυτό που θέλουμε».

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις υποστηρίζοντας: «Οποιαδήποτε συμφωνία -θετική ή λιγότερο θετική- έχει την αντανάκλασή της. Αν υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία εμείς λέμε, θα είναι μία επιτυχία για την κυβέρνηση. Αν υπάρξει μία συμφωνία, η οποία δεν θα μπορεί πολιτικά να αντιστοιχείται με αυτά τα οποία υποστήριζε η κυβέρνηση, θα είναι μία μεγάλη υποχώρησή της. Θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here