Σκουρλέτης: Το πόρισμα για το ασφαλιστικό δεν δεσμεύει την κυβέρνηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Να καθησυχάσει τους πολίτες σχετικά με τις προτάσεις -σοκ για τα ασφαλιστικό που περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών επιχείρησε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι το πόρισμα λειτουργεί  συμβουλευτικά και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική και επέμεινε στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού. Είπε ωστόσο πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% «δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ για τη ΔΕΗ σημείωσε ότι από το 2016 ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λέγοντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, ισοδύναμο το οποίο όπως είπε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Εξήγησε ωστόσο ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ με αξία το λιγότερο 1-1,5 δισ. ευρώ η πώληση του οποίου θα τη φέρει σε δύσκολη θέση.

Για την γγ Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως γνωρίζει πως της τέθηκε το δίλημμα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική έρευνα και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι το πόστο είναι πολύ κρίσιμο για να μένει οποιαδήποτε «σκιά». Η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τα «πόθεν έσχες» των δυο υπουργών της κυβέρνησης (Φλαμπουράρης, Σταθάκης) ανέφερε ότι ελλείψη ουσιαστικών επιχειρημάτων υπάρχει μια αναφορά σε «αστείες περιπτώσεις», καθώς όπως είπε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση είτε μαύρου χρήματος είτε μη φορολόγησης κεφαλαίων. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σοβαρή θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη, ανέφερε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here