Σκουρλέτης: Εκλογές μετά τη συμφωνία, δεδομένη η θέση της κυβέρνησης υπέρ του ευρώ

Οι εξελίξεις οδηγούν σε εκλογές μέσα στο 2015,  μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, θεωρεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης,λ που είχε συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ. Αρνήθηκε ότι υπήρξε σχεδιο βαρουφάκη για έξοδο από ευρώ ενώ απέκλεισε την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ.

Σχολιάζοντας το φερόμενο ως «σχέδιο Βαρουφάκη, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο ούτε είχε συζητηθεί σε συλλογικό επίπεδο, καθώς είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης για την παραμονή στο ευρώ.  Συμπλήρωσε δε, ότι από το 2012 γίνονται μελέτες για τις επιπτώσεις εξόδου από την Ευρωζώνη καθώς και ότι γίνεται προσπάθεια συστηματικής υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Υπό δημόσιο έλεγχο ηΑΔΜΗΕ

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), τονίζοντας ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στην εταιρία, με διασφάλιση παράλληλα των όρων ισότιμης πρόσβασης όλων των παραγωγών ενέργειας στα δίκτυα.

Οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΑΠΕΝ με τους εκπροσώπους των εταίρων σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, με κύριο αντικείμενο το θέμα του ΑΔΜΗΕ καθώς τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα συζητηθούν σε επόμενο στάδιο.

Αλλωστε και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ιδιωτικοποίηση ή, εναλλακτικά μέτρα που οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της αζέρικης SOCAR που έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αλλά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εκκρεμεί η συμφωνία της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Αδειες και ενεργειακό κόστος στο τραπέζι με ΣΕΒ

Στη συνάντηση με τον ΣΕΒ βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, αλλά και θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος και διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας τόνισε: «Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού για να πετύχουμε τη συμφωνία και την ανάπτυξη της χώρας», ενώ έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και θετικό κλίμα συνεργασίας με το ΥΠΑΠΕΝ. Και πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θίγουν τους πάντες και όσο νωρίτερα αρθούν, τόσο ταχύτερα θα πάρει μπρος η οικονομία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here