Σκουρλέτης: Δεν ξεμπερδεύουμε μετά τον Αύγουστο-Αλλάζει η μορφή επιτήρησης-Δυνατότητα επανεξέτασης δεσμεύσεων-Δεν νοούνται πλεονάσματα 3,5% για μια πενταετία

Την θέση ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο δίνει στη χώρα, εφόσον τα αποτελέσματα της οικονομίας είναι θετικά να ζητήσει την επανεξέταση δεσμεύσεων, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Οπως τόνισε χαρακτηρσιτικά μιλώντας στο Κόκκινο, «δεν μπορούμε να πάμε με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια πενταετία. Φοβάμαι πως αν συμβεί αυτό, τότε θα υπονομευθούν τα θετικά σημάδια που έχει, ήδη, να επιδείξει η οικονομία μας».

«Δεν θεωρώ ότι ‘ξεμπερδεύουμε’ έπειτα από τον Αύγουστο.  Είναι σαφές, όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται (…). Όσα αναφέρατε αντανακλούν το κόστος, έναντι του οποίου το κερδίζουμε την απαλλαγή από την ασφυκτική μορφή επιτροπείας (…) Σε κάποιες περιπτώσεις κερδίζεις, σε άλλες χάνεις. Για παράδειγμα, πλάι στις μειώσεις επιδομάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων υπάρχουν και κέρδη για τις οικογένειες με ένα ή δυο παιδία, όπως αποσαφήνισε και η Θεανώ Φωτίου (…). Επαναλαμβάνω, πρόκειται για αντιφατική κατάσταση, η οποία όμως θα κριθεί συνολικά. Και – θα έλεγα- όχι ‘εφ’ άπαξ’, καθώς τα πράγματα έχουν μια δυναμική, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ελληνική οικονομία», είπε.

Και συνέχισε:

«Κοιτάξτε, πιέσεις ασκούνται σε πολλές κυβερνήσεις, αν κι όχι με τον απόλυτο τρόπο που βιώσαμε εμείς. Τελικά είναι κι ένα θέμα δημοκρατίας, στον σύγχρονο καπιταλισμό. Ποιος ελέγχει, τελικά; Οι λαοί ή οι χρηματαγορές; (…). Το σημαντικό μετά τον Αύγουστο είναι το αν η πορεία της οικονομίας, όπως θα έχει εξελιχθεί έως τότε, θα μας δώσει τη διαπραγματευτική δύναμη να ζητήσουμε και να πετύχουμε επανασχεδιασμό των δεσμεύσεων. Διότι, για να το πώς καθαρά, δεν μπορούμε να πάμε με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια πενταετία. Φοβάμαι πως αν συμβεί αυτό, τότε θα υπονομευθούν τα θετικά σημάδια που έχει, ήδη, να επιδείξει η οικονομία μας».

« Τίθεται εκ των πραγμάτων ένα ερώτημα: Πού θα ήμασταν σήμερα, εάν συνέχιζαν να κυβερνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κι έπειτα από το 2015; Εδώ νομίζω πως η απάντηση είναι σαφής. Η σημερινή κυβέρνηση δοκίμασε πολλά πράγματα. Δοκίμασε και τις δικές της αντοχές, αλλά και τα όρια της αντιπαράθεσης, στη βάση των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών συσχετισμών. Σε γενικές γραμμές, δεν πιστεύω ότι θα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά», καταλήγει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here