Σκουρλέτης: Αναπόφευκτος ο χωρισμός, εφικτή η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Ν. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Αναπόφευκτο θεωρεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, τον χωρισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που όπως λέει «οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου». Την ίδια στιγμή θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες, όπως δ]φαίνεται εκλογές, μπορεί να  πετύχει την εκλογική αυτοδυναμία, καθώς τον εμπιστεύονται μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και απαντώντας στην ερώτηση αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες εκλογές, με ένα πολυδιασπασμένο τοπίο στην αριστερά, απάντησε: «Δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο της κατακερματισμένης Αριστεράς. Νέες είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να δράσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως χαίρει μιας μεγάλης κοινωνικής συναίνεσης και εμπιστοσύνης, ασφαλώς όλος αυτός ο κόσμος που τον στηρίζει είναι ανομοιογενής, αποτελεί όμως μια πολιτική «ύλη» με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς. Το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου είναι πως η αυτοδυναμία είναι εφικτή».

Ο υπουργός απέκλεισε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέγοντας: «Δεν βλέπω να υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια μετεκλογική συνεργασία με τις δυνάμεις που αναφέρατε. Η βάση κάθε αξιόπιστης συνεργασίας πρέπει να είναι η προγραμματική σύγκληση και η φερεγγυότητα των προσώπων».

Ο αναπόφευκτος χωρισμός εντός ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Παρά τα βήματα που έγιναν για την μετατροπή του σε ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα, δεν ξεπεράστηκαν μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν. Στις σημερινές συνθήκες και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση ή θα υπερβούμε τις στρατηγικού χαρακτήρα διάφορες μας διαμορφώνοντας ένα νέο σχέδιο που θα αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη, κοινωνικά γειωμένη αριστερή δύναμη, ή θα υποστούμε τις επιπτώσεις μιας νέας διάσπασης. Όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος».

Για το τριετές δάνειο-μνημόνιο

Οσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση ανέφερε ότι η μαχητική διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί μια εγγραφή για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και ότι η συζήτηση γύρω από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές έχει μπει πλέον σε άλλη βάση.

Για τη διαπραγμάτευση είπε: «Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε βεβαίως, θα πρέπει να το συγκρίνει κανείς με το τι μας περίμενε σε περίπτωση μη συμφωνίας, με την γενίκευση δηλαδή της ανθρωπιστικής κρίσης. Το τοπίο όπως διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από μεγάλες αβεβαιότητες και δυσκολίες. Το επόμενο διάστημα θα δοκιμάσουμε τις αντοχές μας και την ικανότητα μας να κάνουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο κοινωνικά τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τους όρους απεμπλοκής από αυτήν. Να μετριάσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις της συμφωνίας και την ιδία στιγμή να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης».

Για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ

Για τα όσα προβλέπει η συμφωνία για τη ΔΕΗ  και την αγορά ενέργειας ο υπουργός ανέφερε ότι αποφύγαμε την απαίτηση για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του  ΑΔΜΗΕ :«Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ διαφυλάχθηκε» συμπλήρωσε.

«Οι δεσμεύσεις που προωθούνται από τη νέα συμφωνία δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στο τομέα της ενέργειας, δεν θα σταθούν όμως εμπόδιο για τη ΔΕΗ, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να έχει μια πετυχημένη πορεία» επεσήμανε ο ίδιος.

Σε ερώτηση γιατί διατηρεί σκληρή στάση η Γερμανία παρά τη συμφωνία, ο υπουργός σχολίασε ότι με αφορμή την ελληνική διαπραγμάτευση ήρθε στην επιφάνεια το σχέδιο της Γερμανοκεντρικής Ευρώπης. «Μιας Ευρώπης, συνέχισε ο υπουργός, ακραία νεοφιλελεύθερης, απόλυτα ελεγχόμενης από τη γερμανική ολιγαρχία, ελάχιστα κοινωνικής και δημοκρατικά συρρικνωμένης. Το σχέδιο αυτό εμπεριείχε ως πρώτο βήμα και το Grexit, δεν φαίνεται ότι κέρδισε, και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Στην παρούσα φάση ακραίοι γερμανικοί κύκλοι επιδιώκουν τη συμφωνία-γέφυρα ώστε να συντηρούν το σενάριο της ελληνικής εξόδου. Η σημερινή γερμανική ηγεσία δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με την ιδέα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Πολλοί είναι αυτοί που θα επιθυμούσαν την πτώση της σημερινής κυβέρνησης», κατέληξε

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here