Σκουρλέτης: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σαφής, αρραγής και μακράς πνοής

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

 

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών είναι σαφής, αρραγής και μακράς πνοής, εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος δεν παραγνωρίζει ότι οι δυσκολίες, ενόψει της ψήφισης πολλών και δύσκολων νομοσχεδίων, είναι παρούσες, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τις κρύψαμε και είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε μαζί τους». 

Εκτιμά όμως ότι η ισχύς μιας κυβέρνησης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την εμπιστοσύνη και τη συναίνεση που εξασφαλίζει μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αγορά» τονίζει ότι κανένα νέο μέτρο που δεν ήταν ήδη  γνωστό από την ψηφισμένη τελευταία συμφωνία πριν από την προκήρυξη των εκλογών, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διευθέτηση του δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους αποκαλύπτει ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στην πρόθεση του πρωθυπουργού να επιχειρήσει ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συναινέσεις δηλώνει ότι δεν βλέπει πιθανότητα προσέγγισης με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καθώς τα δυο κόμματα έχουν ασκήσει κριτική στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενο» τον διάλογο με δυνάμεις της Αριστεράς, ειδικώς με στελέχη της Λαϊκής Ενότητας. «Προφανώς, ο διάλογος με συντρόφους με τους οποίους ήμασταν μαζί επί δεκαετίες έχει ξεχωριστή σημασία. Άλλωστε τα αποτελέσματα τα εκλογών και το νέο σκηνικό προσφέρεται για συμπεράσματα» σχολιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ερωτηθείς για την Ελληνικός Χρυσός διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι θέλει να κλείσει η επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός. «Εκείνο που περιμένουμε από τη συγκεκριμένη εταιρεία» συμπληρώνει ο κ. Σκουρλέτης «είναι να τιμήσει την υπογραφή της και να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

 

Η συνέντευξη 

Η κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ είναι ισχυρή, όταν έχετε να αντιμετωπίσετε τόσα πολλά και δύσκολα νομοσχέδια;

Π. Σκουρλέτης: Η ισχύς μιας κυβέρνησης εξαρτάται τόσο από την εμπιστοσύνη και τη συναίνεση που εξασφαλίζει μέσα στην ίδια την κοινωνία όσο και από τη συνοχή της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας. Σε αυτά τα δύο επίπεδα θα κριθεί η νέα κυβέρνηση και είναι πολύ νωρίς για να μιλάει κάποιος για προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία είναι σαφής, αρραγής και μακράς πνοής. Οι δυσκολίες βέβαια είναι παρούσες, δεν τις κρύψαμε και είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε μαζί τους.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για φοροκαταιγίδα και νέα περικοπή των συντάξεων άνω των 1.000 ή 1.500 ευρώ. Αυτός είναι ο πλούτος στη χώρα; Δεν θα βαθύνει η ύφεση  όταν χτυπηθεί η μεσαία τάξη;

Π. Σκουρλέτης: Συστηματικά, από την επομένη των εκλογών αναπαράγονται ειδήσεις που στις  περισσότερες των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως όλα αυτά ακούγονται από τα γνωστά συστημικά media που από την επομένη των εκλογών δημιουργούν ψευδώς την εντύπωση ότι επίκεινται νέα μέτρα. Κανένα νέο μέτρο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης που δεν ήταν ήδη  γνωστό από την ψηφισμένη τελευταία συμφωνία πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Κανείς εξάλλου δεν όρισε τον πλούτο στο ύψος των 1.000 ή των 1.500 ευρώ. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τα βάρη να πέσουν στα υψηλότερα εισοδήματα, ώστε να είναι πιο δίκαια κατανεμημένα. Η επεξεργασία για το νέο φορολογικό και τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Με το θέμα του χρέους πότε εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση; Υπάρχει περίπτωση, αν δεν πάει καλά η αξιολόγηση, να καθυστερήσει κι άλλο;

Π. Σκουρλέτης: Το θέμα του χρέους δείχνει πλέον ώριμο και προσεγγίζεται από όλες σχεδόν τις πλευρές με τους καλύτερους όρους από κάθε άλλη φορά. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια δίκαιη διευθέτηση του δυσβάσταχτου δημόσιου  χρέους,  μέσα από την οποία θα πετύχουμε την απομείωσή του. Η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Οι δανειστές πιέζουν για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ποια είναι τα ισοδύναμα που προτείνετε και τι θα γίνει αν δεν τα δεχτεί η τρόικα;

Π. Σκουρλέτης: Η εναλλακτική ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πρόταση έχει συζητηθεί με τους δανειστές μας στη φάση της διαπραγμάτευσης πριν από την τελευταία συμφωνία και έγινε καταρχήν αποδεκτή. Σήμερα είναι σχεδόν έτοιμη και κινείται στη λογική της προστασίας των παγίων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της. Η πρότασή  μας προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας δημόσιας  εταιρείας, που θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης  του δικτύου υψηλής τάσης. Νομίζω πως θα γίνει αποδεκτή.

Ο πρωθυπουργός διατυπώνει την πρόθεσή του να επιχειρήσει ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συναινέσεις. Θα απευθυνθείτε στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι;  

Π. Σκουρλέτης: Νομίζω πως αυτό είναι ένα πρόβλημα πρώτα απ´ όλα των δυνάμεων που αναφέρατε. Δεν θεωρώ, βέβαια, πως πρόκειται για δυο ίδιες περιπτώσεις. Εμείς παρουσιάζουμε,  ως κυβέρνηση,  μια συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση, που βασίζεται στις ήδη γνωστές  προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Στις θέσεις αυτές τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι είχαν άσκηση κριτική.  Δεν βλέπω, λοιπόν, για το ορατό μέλλον κάτι καινούργιο στις σχέσεις μας με αυτά το κόμματα.

Μετά την διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του κόμματος, μερίδα οπαδών και ψηφοφόρων ακολούθησαν τη Λαϊκή Ενότητα. Θα απευθύνετε κάλεσμα να επιστρέψουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης;  

Π. Σκουρλέτης: Ο διάλογος με δυνάμεις της Αριστεράς που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητά του είναι πάντα καλοδεχούμενος. Βεβαίως, αυτός πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη πολιτική βάση. Προφανώς, ο διάλογος με συντρόφους με τους οποίους ήμασταν μαζί επί δεκαετίες έχει ξεχωριστή σημασία. Άλλωστε τα αποτελέσματα τα εκλογών και το νέο σκηνικό προσφέρεται για συμπεράσματα.

Με τις Σκουριές τι θα γίνει τελικά; Πρόθεση σας είναι να κλείσει ή να παραμείνει ανοικτή η επιχείρηση;

Π. Σκουρλέτης: Ποτέ δεν είπε η κυβέρνηση ότι θέλει να κλείσει η επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός. Εκείνο που περιμένουμε από τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι να τιμήσει την υπογραφή της και να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ο ελληνικός λαός απαιτεί από την κυβέρνησή του να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τη νομιμότητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here