Σκουριασμένες Μαρτυρίες: Εικαστική έκθεση αντίστασης & δημιουργίας απ΄τα Κατεχόμενα

 
Έκθεση της εικαστικού Τούλας Λιασή, που κατάγεται από την κατεχόμενη Καρπασία και ζει στην Χάγη, στο Σπίτι της Κύπρου.
 
                              Σκουριασμένες Μαρτυρίες (Rusted Evidence)
 
Το έργο Σκουριασμένες Μαρτυρίες (2013) απεικονίζει την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, μέσα από κολάζ φωτογραφιών παλιών, σκουριασμένων, καθημερινών μεταλλικών αντικειμένων, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι εγκλωβισμένοι ακόμη και σήμερα. Τα αντικείμενα –φορτισμένα με εμπειρίες ζωής, κατεστραμμένα και ξεχασμένα όλααυτά τα χρόνια– καθίστανται μάρτυρες μιας κατεστραμμένης ζωής. Οι Σκουριασμένες Μαρτυρίες δεν αποσκοπούν σε συμβολισμούς ή μυθοπλασίες, αλλά περισσότερο σε μια ρεαλιστική καταγραφή των αντικειμένων όπως πραγματικά είναι: μέσα από την απόλυτη σιωπή τους αποτελούν αυτόνομους μάρτυρες ενός τραυματικού παρελθόντος.
 
 
 
Σπίτι και Ταυτότητα
 
Το σπίτι είναι μια δυνατή λέξη – μια λέξη που είναι κεντρική στη ζωή μας. Αλλά ποια είναι η σημασία της; Είναι το σπίτι κάποιο μέρος; Είναι γεωγραφική τοποθεσία; Είναι αρχιτεκτονικό οικοδόμημα; Είναι μια πόλη ή ένα χωριό, ένα κτίριο ή ένα κήπος; Είναι το σπίτι ένα μέρος στοοποίο ζούμε; Είναι ένα συναίσθημα που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο μέρος; Ή  μήπως τοσπίτι αποτελείται από τους ανθρώπους –τους φίλους και την οικογένεια– που βρίσκονται γύρω μας; Είναι φυσικό ή φανταστικό, εννοιολογικό, ψυχολογικό; Είναι το σπίτι τμήμα της ταυτότητάς μας, του ποιοι είμαστε;
        Ειδικότερα: πώς συνδέεται το σπίτι με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, η οποία έχει μια δική της δημιουργική και εκφραστική γλώσσα;  Αποκτούν το σπίτι και η ταυτότητα, όπως αναφέρονται στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, μια επιπλέον διάσταση σε περιοχές συγκρούσεων;
        «Σπίτι και Ταυτότητα» αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο η εικαστικός, και εκπαιδευτικός τέχνης,  Τούλα Λιασή θεμελιώνει την έρευνά της: ένα πρότζεκτ που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στο πώς αυτά τα θέματα μπορούν να ενσωματωθούν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση σε περιοχές συγκρούσεων, όπου το σπίτι και η ταυτότητα μεταβάλλονται, επαναπροσδιορίζονται και είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση. 
      Η έρευνα εστιάζεται σε δύο σχολεία: το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και το Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας στη Δερύνεια -χωριό πουβρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου και συνορεύει με την «πόλη-φάντασμα» της Αμμοχώστου. Τριάντα μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα: με γραπτές αφηγήσεις και καλλιτεχνικά έργα, που στη συνέχεια αναλύθηκαν για να καθοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ατομικές ιδέες των μαθητών σχετικά με το σπίτι και πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με την ταυτότητα τους.
 
 
·  Ή Τούλα Λιασή γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα, στην Καρπασία, το 1957 και έζησε εκεί μέχρι ταδεκαοκτώ της. Το 1975, αφού έμεινε ένα χρόνο εγκλωβισμένη, έφυγε για να σπουδάσει πρώταστην Αθήνα και αργότερα στην Ολλανδία, όπου πήγε για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στις εικαστικές τέχνες. Πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια μέχρι να της επιτραπεί τελικά να επιστρέψει στο χωριό της. Στην αρχή για λίγες ώρες, αργότερα για λίγες ημέρες και από το 2003, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, της επιτρέπεται να μένει για   τρεις μήνες, ως τουρίστας περισσότερο παρά ως κάτοικος.  Με γονείς εγκλωβισμένους και με αδελφό για σαράντα χρόνια αγνοούμενο –πρόσφατα βρέθηκε σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκε με την μέθοδο DNA– η Τούλα Λιασή αισθάνεται την ανάγκη να χρησιμοποιεί την επαγγελματική της καλλιτεχνική πλατφόρμα όχι μόνο για να εκφράζεται αλλά και για να εστιάζει σε κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που αφορούν τη νεώτερη ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας της.
 
 
Σπουδές:
     
     ΄Αρχισε τις σπουδές της στο σχέδιο και ζωγραφική στην Σχολή Βελουδάκη, στην Αθήνα (1975-1980). Συνέχισε σχέδιο και ζωγραφική (ΒΑ) στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών, στην Χάγη (1980-1984) και αργότερα σπούδασε Καλές Τέχνες στην Εκπαίδευση (ΒΑ) στην Ακαδημία Willem de Kooning, (2004-2006) και Piet Zwart Ins3tute, (ΜΑ) στο Ρόττερνταμ, Ολλανδία (2013-2015).
       Εχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ολλανδία και στην Κύπρο και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα και Κύπρο. Από το 1980 ζει στην Χάγη και εργάζεται ως καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός τέχνης.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here