Σκοτσέζικο ντους από τον Τόμσεν που νοσταλγεί …την τρόικα στα υπουργεία

Την περίοδο  Σαμαρά -Βενιζέλου φαίνεται να νοστάλγησε ο  επικεφαλής του Ευρωπαικού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν καθώς  σε χθεσινή ενημέρωση εξέφρασε παράπονα για τον τρόπο ενημέρωσης   από την Ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι οι εμπειρογνώμονες των θεσμών δεν έχουν καμία πρόσβαση στους έλληνες υπουργούς ούτε καν στον υπουργο Οικονομικών  Γ. Βαρουφάκη.

» Το Ταμείο δε μπορεί να δώσει δανεικά στην Ελλάδα χωρίς αξιολόγηση και χωρίς την  ύπαρξη συνολικού πακέτου» είπε ο κ. Τόμσεν σε αντιδιαστολή με τους Ευρωπαίους που » θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα με ανταλλαγή από αυτή τη λήψη ορισμένων μέτρων».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο Τόμσεν  στην ενημέρωση αυτή   δεν παρουσίασε   αισιόδοξη  εικόνα για τις διαπραγματεύσεις , καθώς ενημέρωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης» φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου «η γενική εικόνα της ενημέρωσης του κ. Τόμσεν είναι το»ναι μεν αλλά». «Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε».

Στην ενημέρωση,  ο κ. Τόμσεν εξήγησε την προβληματική πλευρά της διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας τα εξής:

Το χειρότερο απ’ όλα, είπε, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρισμα.

Ο κ. Τόμσεν είπε στα μέλη του ΔΣ του Ταμείου ότι αδυνατεί να φέρει ενώπιον τους πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει συζητηθεί με τους υπουργούς. Φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ανέφερε ότι η ημερησία διάταξη αποτελείται από δύο κατηγορίες: με τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί και αυτά πάνω στα οποία διαφωνούν.Έχουν συμφωνήσει στην αναθεώρηση του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια (πτωχευτικό δίκαιο).Έχουν διαφωνήσει σε εργατικά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και στη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%.«Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία», τόνισε.

Ο κ. Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα, είπε, για αναδιάρθρωση του χρέους και υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει ακόμη η μελέτη για για την βιωσιμότητα του χρέους. «Δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα», ανέφερε.

Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, την περασμένη Τρίτη, και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θύμισε ότι η Αθήνα χρωστά στο Ταμείο για το μήνα Ιούνιο 1,5 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα που θα συνέλθει το Brussels Group  θα υπάρξει πρόοδος. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά έδωσε μία εικόνα αισιοδοξίας χωρίς να την στηρίξει σε στοιχεία, και χωρίς να πει ότι έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here