“Σκοτώνοντας” το δικαίωμα στη ζωή των θαλασσαιμικών στην Ελλάδα

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

“Οι θαλασσαιμικοί στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” υπό-μεταγγίζονται σε ποσοστό που ανέρχεται από 15-50%, ενώ υπάρχουν και σποραδικές αναβολές των μεταγγίσεων για λίγες μέρες. Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους η κατάσταση παραμένει ίδια”.

Εδώ και τρία χρόνια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), καταγγέλλει και ξανά καταγγέλλει και ξανά μανά καταγγέλλει τον μέγα εμπαιγμό, την βάναυση προσβολή – του θεμελιώδους δικαιώματός τους στη ζωή καθαυτή – 800 θαλασσαιμικών που μεταγγίζονται στο Παίδων “Η Αγία Σοφία”,  και κάθε φορά οι συνθήκες είναι δυσχερέστερες από την κάθε προηγούμενη. Όχι, σε ότι αφορά τούτη την “υπόθεση” δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμα εμπαιγμό, η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την εξέλιξή της μέσα στον χρόνο είναι η λέξη ΝΤΡΟΠΗ.

Τα στοιχεία της ντροπής, όπως σήμερα ξανά μανά τα αποτιμά ο ΠΑΣΠΑΜΑ, μιλούν από μόνα τους: Στο Παίδων “Αγία Σοφία” όπου “εξυπηρετούνται” περί τους 800 θαλασσαιμικούς, εδώ και μερικές μέρες αντί για τις προγραμματισμένες τακτικές μεταγγίσεις κάθε δύο με τρεις εβδομάδες με 2 φιάλες αίματος. από την περασμένη εβδομάδα οι θαλασσαιμικοί λαμβάνουν μόνο 1 μονάδα αίματος. Το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα – και ενώ στο μεσοδιάστημα είναι πιθανόν να μην πέσει ο αιματοκρίτης τους, με όσους κινδύνους τούτο αυτονόητα συνεπάγεται για τη μετάγγιση – είναι υποχρεωμένοι ξανά να προσέλθουν, όταν δε – υποχρεωτικά, για τη ζωή τους την ίδια – ξανά προσέλθουν, ενδέχεται να μη βρουν κενό κρεβάτι μιας και η “δεύτερη δόση” μετάγγισής τους εξ’ αντικειμένου συμπίπτει με τις υπόλοιπες προγραμματισμένες μεταγγίσεις! Δεν το συζητάμε καν για τις παντελώς ανασφαλείς συνθήκες μετάγγισης, δεν χρειάζεται παρά κοινός νους για να γίνει αντιληπτό ότι “μεγαλύτερος αριθμός μεταγγιζόμενων με σταθερό τον αριθμό του προσωπικού” ευθέως μεταφράζεται σε πολύ αυξημένη πιθανότητα να γίνει “κάποιο λάθος”.

Κάποιο λάθος”, πάρα πολύ σοβαρό, μοιάζει σταδιακά να επιβάλλει το νόμο του, στον τρόπο που αυτή η χώρα αντιλαμβάνεται και ιεραρχεί τις προτεραιότητές της. Έχει χαθεί η ντροπή! Κι’ αυτό το “κάποιο λάθος”, όσο αφήνεται ανεμπόδιστο το νόμο του να επιβάλλει, δεν “τελειώνει” μόνο τους θαλασσαιμικούς αλλά και τη χώρα ολόκληρη ως χώρα δικαίου, παράγει συνέπειες ανεπίστρεπτες. Επιβάλλεται εδώ και τώρα να  “διορθωθεί”.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here