Σκόπια: Προς μετονομασία του αεροδρομίου σε «Κίρο Γκλιγκόροφ»

Διπλωμάτες της ΠΓΔΜ τάχθηκαν σήμερα υπέρ της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων σε αεροδρόμιο «Κίρο Γκλιγκόροφ», από Μέγας Αλέξανδρος. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αποδέχεται την ιδέα όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι διαφωνεί.

Εάν η πρωτοβουλία μετουσιωθεί σε πράξη, θα είναι από τα βήματα εκτόνωσης στις σχέσεις με την Ελλάδα, η οποία καταγγέλλει το επίσημο κράτος των Σκοπίων για αλυτρωτική πολιτική και θα ανοίξει το δρόμο για λύση στο θέμα της ονομασίας, που παραμένει εκκρεμής για παραπάνω από 25 χρόνια. Η λύση στο ονοματολογικό, αποτελεί άλλωστε για τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, βασική προυπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» ανέφερε σήμερα ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και προτείνει να φέρει αυτό το όνομα του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

Η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων», σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» θα απεικονίζει με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο, την εκτίμηση για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ στη διαδικασία της ίδρυσης του σύγχρονου κράτους της ΠΓΔΜ και θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των πολιτών της.

Η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» είναι ένας όμιλος ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από πρώην αλλά και από ενεργούς διπλωμάτες της ΠΓΔΜ και έχει ως στόχο «την προαγωγή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των διπλωματών στα Σκόπια». Δικαίωμα να συμμετέχουν ως μέλη έχουν πρώην και νυν μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, καθώς και ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στα Σκόπια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here