Σκόπια: Απομακρύνουν και αγάλματα που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό

Μετά την αλλαγή ονόματος σε αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο, η κυβέρνηση των Σκοπίων, ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης επιχείρηση απομάκρυνσης από το κέντρο των Σκοπίων αγαλμάτων που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό και φανατισμό.

Τα συνεργεία του δήμου απομάκρυναν τον ανδριάντα του Άντον Γιάνεφ (ή Κιοσέτο, όπως ήταν γνωστός). Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, στέλεχος του επαναστατικού κομιτάτου VMRO που είχε ένοπλη δράση από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή των Βαλκανίων και κυρίως στη Μακεδονία, με σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Ρόλος του Άντον Γιάνεφ ήταν η εκκαθάριση των πολιτικών αντιπάλων της οργάνωσης.


Ο ανδριάντας του Άντον Γιάνεφ

Το άγαλμα βρισκόταν στην είσοδο του κτηρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου και τοποθετήθηκε εκεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Σκόπια 2014» που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Η επιχείρηση απομάκρυνσής του από δημοτικά συνεργεία ξεκίνησε στις 3 το πρωί και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο λίγο έξω από την πόλη. Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, το υπουργείο Πολιτισμού της πΓΔΜ έχει αποφανθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες στην τοποθέτησή του και ότι δεν είχε ζητηθεί άδεια.

Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού θα εξετάσει την πιθανότητα να απομακρυνθούν και τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’ που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στο πρόγραμμα «Σκόπια 2014» χάρη στο οποίο η πρωτεύουσα της πΓΔΜ γέμισε με αγάλματα και ρωμαϊκές αψίδες ως μια προσπάθεια να σφυρηλατηθεί η «μακεδονική συνείδηση». «Τα Σκόπια δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις», απάντησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βεορολίνο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here