Σκληρή στάση απέναντι στη Τουρκία ζητά ο Μητσοτάκης από ΕΕ-Στηρίζει ο Τουσκ

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν θα ενημερώσει απλά τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα ζητήσει την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι «27» θα στηρίξουν την Ελλάδα. «Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου με τον Ντόναλντ Τουσκ που εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα σημειώνοντας πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες.

Στήριξη στην Ελλάδα, καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τουσκ και μέσω Twitter.

Σε σχόλιο του επισημαίνει: «Πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες. Είναι μια παράνομη και προκλητική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας που δημιουργεί αστάθεια στη Μεσόγειο. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το δίκαιο της θάλασσας και να είναι καλός γείτονας σε άλλες χώρες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here