Σκληρή γραμμή από ΔΝΤ: Βλέπει μεγάλες διαφορές, ζητά έσοδα 2,5 δις το χρόνο από ΦΠΑ

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Πιστό στο ρόλο του «κακού» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένει να κρατά επιφυλάξεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, εμφάνισε ένα κλίμα μεγάλων και σοβαρών διαφορών(major differences) που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο πλευρές και καθιστούν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολη μια προσέγγιση τις προσεχείς λίγες ημέρες. Ο κ. Ράις, τόνισε από την Ουάσιγκτον πως οι μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα θέματα όπως το Ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν και ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο να περιορισθούν.

Όπως αποκάλυψε, η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, κάτι που συνέδεσε με το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συζητάνε σε πολιτικό επίπεδο.«Εμείς δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας. «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», είπε και προσέθεσε πως παρά τα όσα διατυπώνονται πάγια επιδίωξη του Ταμείου είναι η προστασία των αδύναμων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Είπε ακόμη πως είναι σημαντικό να διευρυνθεί η φορολογική βάση και επεσήμανε πως το Ταμείο εξαρχής ζητούσε τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα κενά στην είσπραξη του ΦΠΑ στην Ευρώπη», πρόσθεσε, κάτι που απέδωσε στην πολυπλοκότητα του συστήματος. Στη βάση αυτή ανέφερε πως απαιτείται απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Ο Ράις  συνέδεσε την χρηματοδότηση με τα πρωτογενή πλεονάσματα και ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων καθώς είναι πλήρως δεσμευμένο στο να δουλέψει με τους ευρωπαίους εταίρους και τις ελληνικές αρχές για μια λύση. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση» τόνισε.

Αρνήθηκε ότι υπάρχει  χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των συζητήσεων και αποσαφήνισε πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Όσο για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Τέλος, αποκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μετάσχει στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου όπου και θα παρουσιάσει την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here