Σκληρά μέτρα ζητούν οι δανειστές-Μακριά ακόμη η συμφωνία

 

Το μόνο θετικό από το πεντασέλιδο σχέδιο των αντι-προτάσεων των δανειστών όπως τις παρουσίασαν στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά αυτό, μπορεί να είναι μια καλή βάση συζήτησης, αλλά όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, δεν αρκεί από μόνο του για μια έντιμη, κοινά αποδεκτή λύση-συμφωνία.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι οι θεσμοί, έκαναν μια υποχώρηση στο θέμα των πλεονασμάτων αφού δέχονται τη μείωσή τους στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018. Η υποχώρηση αυτή, ήταν προιόν πολιτικής απόφασης που συμφώνησαν και επικύρωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν την συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ.

ΦΠΑ

Ωστόσο, στις τεχνικές προτάσεις των θεσμών, περιλαμβάνονται και πολύ σκληρά εισπρακτικά μέτρα ιδίως στο τομέα του ΦΠΑ όπου προβλέπονται έσοδα άνω του 1,5 δις ευρώ, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η ελληνική πλευρά, η οποία αντιπρότεινε συντελεστές ΦΠΑ που οδηγούν σε πρόσθετα έσοδα 900 εκατ. ευρώ.

Μια από τις προτάσεις των θεσμών για τον ΦΠΑ, που απέρριψε ο κ. Τσίπρας είναι να αυξηθεί κατά 10 μονάδες ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και όλων των ΔΕΚΟ,  να πάνε δηλαδή από το 13% στο 23% κάτι το οποίο θα επιβάρυνε άνισα και υπέρμετρα τα στρώματα του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα. Ιδίως όταν υπάρχουν ήδη αρκετές χιλιάδες συμπολιτών μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τώρα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και στο 23% με υπαγωγή όλων των προιόντων και υπηρεσιών που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή του 6,5% στο 11%. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση προτείνει 3 συντελεστές(6,5%,11% kai 23%).

Περικοπές συντάξεων

Το θέμα είναι εδώ ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κενού που θα πρέπει να καλυφθεί, και όπως φαίνεται τα δύο μέρη δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στο σημείο αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι θεσμοί πρότειναν και άλλα μέτρα-περικοπών, οριζόντιου χαρακτήρα τα οποία απέρριψε εξ αρχής ο κ. Τσίπρας καθώς εξακολουθούν να κινούνται στην παλαιά μνημονιακή λογική της λιτότητας και της επιβάρυνσης των φτωχότερων τμημάτων της κοινωνίας. Αυτά τα μέτρα που δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι το τέλος του 2015.

Για το θέμα της διευθέτησης του χρέους η συζήτηση δεν προχώρησε σε μεγάλη έκταση αφού αυτό δεν αποτέλεσε μέρος των συνομιλιών στο τεχνικό επίπεδο του Brussels Group, Το θέμα αυτό είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης και θα ρυθμισθεί είτε σε επίπεδο Eurogroup είτε σε επίπεδο συνόδου Κορυφής.

Στο ασφαλιστικό υπάρχει ένας κοινός τόπος στην ενοποίηση Ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με όρους. Οι θεσμοί επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και σε άμεσες περικοπές επικουρικών)κατ αρχάς) συντάξεων.

Οπως γράφει η Wall Street Journal, σύμφωνα με πληροφορίες της από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί ζητούν «μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου».

Στα εργασιακά η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτα άλλο πέραν της επαναφοράς των κεκτημένων που ισχύουν σε όλη την ΕΕ σε συνεννόηση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας(επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατώτατου μισθού σταδιακά).

Τα κείμενα των δανειστών, όπως τα δημοσιοποίησε το Βήμα

Οπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα To Bήμα, η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα. Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες.

Μέτρα 3 δισ. ευρώ

Στα δημοσιονομικά οι δανειστές βλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015 αν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Εκ των πραγμάτων ζητούν μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να πιαστεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2015 (από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο).

Η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ζητούν ακόμη αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ειδικού καθεστώτος στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, όπως και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑμε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση.

Οι δανειστές προτείνουν αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ που να τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2015

ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων.

Συντάξεις

Στο νέο κείμενο ζητείται πλήρης εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων του 2010 και του 2012. Παράλληλα ζητούν «περαιτέρω άμεσα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα προτείνουν:

  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (“phasing out non-pension solidarity grant”).
  • Aύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Σημαντική αυστηροποίηση κανόνων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  • Νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο για την ενοποίηση Ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές.

Εργασιακά

Στα εργασιακά ζητείται η έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, ανάλογης με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων (μεταξύ άλλων) για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Αγορές προϊόντων-επαγγέλματα

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ζητείται εκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών με πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ληξιπρόθεσμα

Οι δανειστές ζητούν επίσης σχέδιο για την πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τις επιστροφές φόρων και την ικανοποίηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ως το τέλος του 2016.

Συνέχιση διαπραγματεύσεων

Η συνάντηση των Βρυξελλών δεν κατέληξε σε συμφωνία αλλά διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, στην οποία επιβεβαιώθηκε εμπράκτως η βούληση της Κομισιόν να βρεθεί σύντομα λύση. Για το σκοπό αυτό θα συνεχισθούν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο να έχουμε συμφωνία έως τα μέσα Ιουνίου. Χρονικά δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα περιθώρια καθώς τέλος Ιουνίου λήγει η 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τους θεσμούς.

‘Ετσι, δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να γίνει και νέα συνάντηση του πρωθυπουργού μα τον κ. Γιούνκερ, κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πέρασε πλέον από τα χέρια αποκλειστικά των ειδικών εμπειρογνωμόνων στα χέρια των πολιτικών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε μπει ήδη στην περίοδο των εντατικών πολιτικών διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του κειμένου μιας συμφωνίας, αφού ουδείς μιλά ή διανοείται την ρήξη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here