Σκιτσοφρένεια… μ΄ένα σπρέι στο χέρι

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από www.mikrocosmos.gr

Σκιτσοφρενής με βούλα!

Με ένα σπρέι στο χέρι ζωγραφίζει τοίχους στέλοντας τα δικά του μηνύματα… πάντα με λίγες κουβέντες αλλά ουσιαστικές. Εξάλλου, όπως δηλώνει, στόχος του είναι να προβληματίζει ευγενικά τον διαβάτη


Εδώ και πόσα χρόνια εισαι …σκιτσοφρενής; Πώς ξεκίνησες;
Ξεκίνησα τον Οκτώβρη του 2008 όταν μου ζητήθηκε να ζωγραφίσω περιβαλλοντολογικά μηνύματα σε ένα τσιμεντένιο υποστήριγμα-τοίχο στο δρόμο Καλαμάτας- Σπάρτης. Ήταν η πρώτη επαφή με το σπρέι.


Θεωρείς ότι η τέχνη στους τοίχους κι όχι μόνο, το γκράφιτι, είναι ακόμη παρεξηγημένο στην Ελλάδα;

Είναι ακόμα παρεξηγημένη σε μικρότερο βαθμό όμως από ό,τι πεντε χρόνια πριν. Έχει γίνει τεράστια πρόοδος στο θέμα αυτό χάρη στην ολοένα και εξελισσόμενη και ισορροπημένη αισθητική των Ελλήνων street artists.


 

Πώς μαθαίνει κανείς αυτήν την τέχνη; Ποιο είναι το μυστικό της;

Παίρνει ένα σπρέι, βρίσκει έναν τοίχο κι εκεί ξεδιπλώνονται όλα τα μυστικά.


Από τι εμπνέεσαι κυρίως; Από την καθημερινότητα, την επικαιρότητα ή δικά σου όνειρα και προσδοκίες;

Εμπνέομαι από το οτιδήποτε.. από μια κουβέντα που άκουσα στο δρόμο, από μια φωτογραφία σε μια εφημερίδα μέχρι τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην χώρα μας.


Πότε ένα μέρος σε …προσκαλεί, θα λέγαμε, να το στολίσεις;

Συνήθως μέρη ήσυχα στην επαρχία που δεν υπάρχει τόσο έντονο το αστικό τοπίο των μεγαλουπόλεων με τις τοιχογραφίες και τα γκραφίτι.

Τι μηνύματα συνήθως σου αρέσει να περνάς μαζί τις εικόνες; Πόσο δύσκολο είναι να λες τόσα πολλά με λίγες λέξεις;

Μου αρέσει ανεξαρτήτως μηνύματος να προβληματίζω ευγενικά τον διαβάτη δίνοντάς του μια πρόταση, μια δική μου οπτική των πραγμάτων χωρίς όμως να επιμένω ότι γνωρίζω καλύτερα την κατάσταση από εκείνον.


Ποια είναι η αγαπημένη σου μέχρι στιγμής ζωγραφιά-απεικόνιση που έκανες;

Η αγαπημένη μου είναι μια ηλικιώμενη γυναίκα που έχω φτιάξει σε ένα χωριό της Μεσσηνίας.

Ποια είναι θέση σου σχετικά με το τεράστιο γκράφιτι στο κτίριο του Πολυτεχνείου πριν από κάποιο διάστημα; Το θεωρείς ασέβεια προς το ιστορικό κτίριο ή δόθηκε μεγάλη διάσταση για κάτι που μέχρι πριν δεν έδινε κανείς σημασία;

Ασχέτως αισθητικού αποτελέσματος αυτή η πραξη μάς έκανε και πάλι να προσέξουμε το Πολυτεχνείο και το τι ελλείψεις έχει , άρα σε τελική ανάλυση, κατά την γνώμη μου, αυτή η κίνηση ωφέλησε παρά το αντίθετο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here