Σκιώδες τραπεζικό σύστημα με υποκλοπή ΑΦΜ, το plan B Βαρουφάκη, λέει η Καθημερινή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ενα λεπτομερές plan B είχε αναλάβει, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, να εκπονήσει πριν τις εκλογές, δηλαδή από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης,  αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή της Κυριακής. Στόχος του εναλλακτικού αυτού σχεδίου, ήταν να δημιουργηθεί ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, «που  θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

Παράλληλα, είχε εκπονηθεί με άκρα  μυστικότητα σχέδιο υποκλοπής των ΑΦΜ όλων των πολιτών και ηλεκτρονική εισβολή στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, στις 16 Ιουλίου, σ΄έναν διάλογο που είχε με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds με συντονιστή τον βαρώνο Νόρμαν Λάμοντ, γνωστό πολιτικό των Βρετανών Συντηρητικών και πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ που ασχολείται με αναλύσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και κατά την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Βαρουφάκης ενημερώθηκε σαφώς ότι «αυτή η συνομιλία καταγράφεται», εν τούτοις προχώρησε στη περιγραφή του εναλλακτικού σχεδίου του,το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ, από έναν παιδικό του φίλο που είχε διορίσει στο υπουργείο για να παρακάμψει την κ. Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Όταν μετά από σχετική έκκλησή του οι συμμετέχοντες τον διαβεβαιώνουν ότι όσα τους εκμυστηρεύεται στη συζήτηση δεν θα βγουν παραέξω, εκείνος απαντάει γελώντας: «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω».

Η εφημερίδα δημοσιεύει αποσπάσματα από τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρεται να είπε ότι μικρή ομάδα ατόμων σχεδίαζε να δημιουργήσει «μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με κάθε ΑΦΜ, χωρίς να το πούμε σε κανέναν, ώστε να έχουμε αυτό το σύστημα σε λειτουργία υπό άκρα μυστικότητα. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο».

Το σχέδιο Β του Γ. Βαρουφάκη, κατά την Καθημερινή

Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να λέει, ότι ο πρωθυπουργός του έδωσε το πράσινο φως προτού κερδίσει τις εκλογές να εκπονήσει ένα σχέδιο Β, για αυτό συγκέντρωσε μια πολύ ικανή ομάδα, μικρή που άρχσε να εργάζεται από τα τέλη Δεκεμβρίου..Το έργο είχε λίγο-πολύ ολοκληρωθεί είχαμε ένα plan B αλλά η δυσκολία ήταν να προχωρήσουμε από τους 5 ανθρώπους που το σχεδίασαν στους 1000 που θα το υλοποιούσαν. Γι αυτό έπρεπε να εξασφαλίσω μία ακόμη εξουσιοδότηση την οποία ουδέποτε έλαβα».

Αποδίδει στον κ. Βαρουφάκη, η εφημερίδα: Υπάρχει η ιστοσελίδα της φορολογικής υπηρεσίας, όπως στη Βρετανία και αλλού, όπου οι πολίτες φορολογούμενοι, μπαίνουν στο σάιτ, χρησιμοποιούν τον κλειδάριθμο τους και μεταφέρουν μέσω web banking χρήματα από τους λογαριασμούς τους στο ΑΦΜ τους, ώστε να πληρώσουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος κλπ. Σχεδιάζαμε νε δημιουργήσουμε μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με κάθε ΑΦΜ, χωρίς να το πούμε σε κανέναν, ώστε να έχουμε αυτό το σύστημα σε λειτουργία υπό άκρα μυστικότητα. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο».

Και συνεχίσει: «Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση κατά την οποία το κράτος χρωστάει ένα εκατ. ευρώ σε φαρμακευτική επιχείρηση για την αγορά φαρμάκων για λογαριασμό του ΕΣΥ.Θα μπορούσαμε αμέσως να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή μεταφορά ε αυτόν τον λογαριασμό του ΑΦΜ της επιχείρησης και να τους παράσχουμε ένα pin ώστε να μπορέσουν να τον χρησιμοποιούν ως ένα παράλληλο μηχανισμό πληρωμής σε οπιονδήποτε άλλο, ενώ παραλλήλως να γίνονται φορολογικές πληρωμές προς το κράτος. Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντας μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ».

«Αυτό το σχέδιο, αναπτύχθηκε πολύ καλά», φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός «και θα έκανε μεγάλη διαφορά,, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε χρησιμοποιώντας εφαρμογές  σε smartphones(apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σ΄ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ αλλά εν μιά νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

Ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίον επιχείρησε να παρακάμψει την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, που διορίζεται με συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται πλήρως από τη τρόικα. «Διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια των ΗΠΑ…. Μία εβδομάδα μετά με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware όχι όμως και του λογισμικού, το οποίο ανήκει στη τρόικα που ελέγει την Γενική Γρμεία Εσόδων. Τι να κάνω;, με ρώτησε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι «αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό πρόγραμμα του υπουργείου ώστε να μπορέσουμε να αντιγράψουμε τους κωδικούς σ ένα μεγάλο υπολογιστή στο γραφείο του φίλο του, γιατί αλλιώς θα αντιλαμβάνονται η τρόικα τι σχεδιάζαμε.

Και το δημοσίευμα καταλήγει, αποδίδοντας στο κ. Βαρουφάκη  τη φράση ότι «ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, όταν θα έκλειναν οι τράπεζες ώστε να συνδέσουμε αυτόν το φορητό υπολογιστή προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το σύστημα…»

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here