Σκάνδαλο Novartis: «Ξήλωσαν» και επίσημα την Τουλουπάκη

Τέλος και επίσημα από σήμερα για τα πρόσωπα που στελέχωναν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Η επικεφαλής της εισαγγελίας, Ελένη Τουλουπάκη. με τη σφραγίδα πια και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, εκπαραθυρώθηκε από τη θέση της, αφού με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε καταργήθηκε η εισαγγελία, δια της  συγχώνευσης της στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. Με το πρόσχημα αυτό, ολοκληρώθηκε η αφαίρεση των υποθέσεων με εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Νοvartis.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας αφαιρούνται δικογραφίες διασπάθισης δημοσίου χρήματος, δωροδοκιών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τα χέρια των εισαγγελέων που τις διερευνούν. την προηγούμενη φορά η αφαίρση είχε γίνει με την δημιουργία τη εισαγγελίας διαφθοράς προκειμένου να αφαιρεθούν δικογραφίες από τους ενοχλητικούς τότε για την κυβέρνηση, εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Το Ανώτατο  Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), εφαρμόζοντας τον νέο νόμο, συνήλθε σήμερα και στελέχωσε τη νεοσύστατη υπερεισαγγελία Διαφθοράς με το όνομα «Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών» με 16 εισαγγελικούς λειτουργούς.

Το ΑΔΣ επέλεξε με τριετή θητεία τον Χρήστο Μπαρδάκη στην ηγεσία της νέας εισαγγελικής αρχής, με ομόφωνη απόφαση, με εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη.

Ως αναπληρώτριά του Χρ. Μπαρδάκης ορίστηκε η εισαγγελέας Εφετών Κυριακή Στεφανάτου, που είχε προτεραιότητα λόγω επετηρίδας, ενώ ως τακτικά μέλη της νέας Εισαγγελίας επελέγησαν οι εισαγγελείς Εφετών Παν. Καψιμάλης, Αθανασία Βλάχου και Νικόλαος Ποιμενίδης (είχε διατελέσει προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πειραιά). Αναπληρωτές τους επελέγησαν οι: Παναγιώτα Φάκου, είχε διατελέσει προϊσταμένη και στην Εισαγγελία της Αθήνας, Δημ. Πιέρρος και Ελένη Μαυροπούλου.

Ως επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς ορίστηκαν 9 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών.

Από τον πρώτο βαθμό (Πρωτοδικείο) επελέγησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Αντωνία Γεωργίου και Παναγιώτα Ιωαννίδου και οι αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Κοντογιάννη, Κατερίνα Κολιοκώστα, Βελισάριος Χολής και Μιχ. Μιχαλόπουλος (όλοι από την Αθήνα). Από τη Θεσσαλονίκη η Σοφία Διπλοίδου και η Χαρίκλεια Χουβαρδά.

Σημειώνεται ότι κανείς εισαγγελικός λειτουργός προερχόμενος από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που θα επανδρώσουν τη νέα εισαγγελική αρχή.

Τέλος, το  Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επέλεξε ως αρμόδια για θέματα τρομοκρατίας την εισαγγελέα Εφετών Σταματίνα Περιμένη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here