Σκάνδαλο κλονίζει Τραπεζικό σύστημα και ΧΑΑ-Παράνομη μεταφορά 40 εκ. ευρώ από κινέζους μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας με μεσολάβηση του αντιπροέδρου της JUMBO

Παράνομη μεταφορά κεφαλαίων ύψους 40 εκατ. ευρώ από την Κίνα μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας προς την Ελλάδα. με σκοπό να ξεπλυθούν και να χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτων από Κινέζους οι οποίοι παραλλήλως έπαιρναν χρυσή βίζα πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας και άρα της ΕΕ, αποκαλύφθηκε και συγκλονίζει τον επιχειρηματικό κόσμο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στην υπόθεση φέρονται να  εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ένας επιχειρηματίας υπεράνω πάσης υποψίας, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας παιχνιδιών που παραλλήλως διατηρεί μια εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου εντόπιζε και ερχόταν σε συνεννόηση με τους Κινέζους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη χρήματα που είχαν εγκλωβισμένα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

Όταν οι συναλλαγές των Κινέζων συνεργατών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας, που έπαιρνε προμήθυεια 5% από τις συναλλαγές μεταφοράς, έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, ήταν η χρονική στιγμή που οι αρχές της Κίνας ερεύνησαν τις μεταφορές κεφαλαίων και εντόπισαν το πρόβλημα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα με πρόσχημα την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση χρυσής βίζας, επιχειρήθηκε μέσω POS κι άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Στις άλλες τράπεζες όμως, πλην της Εθνικής, οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου λειτούργησαν, η αύξηση των συναλλαγών μέσω POS εντοπίστηκε, οι τραπεζίτες παρενέβαιναν και οι συναλλαγές ακυρώνονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της Jumbo.

Η κομπίνα δεν σταμάτησε εδώ: η εταιρία του κ. Παπαευαγγέλου, υπερτιμούσε την τιμή των ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική τιμή σε κατάθεση στους Κινέζους. Δηλαδή αν ένα σπίτι στην Αθήνα κόστιζε 250.000 ευρώ, τότε πραγματοποιούνταν δεκάδες συναλλαγές αθροίζοντας 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ καταθέτονταν σε τραπεζικό λογαριασμό!

Ο κ. Παπαευαγγέλου έγινε γνωστός στη… show biz, μόλις προσφάτως, αγοράζοντας από την Eurobank την βίλα του πρώην εκδότη κ. Π. Κωστόπουλου στη Φιλοθέη για κάτι λιγότερο από 5 εκατ. ευρώ, την οποία, έλεγε ότι θα διαθέσει για επενδυτικούς σκοπούς. Μάλλον δεν… πρόλαβε!

Η ανακοίνωση της Jumbo

Νωρίτερα, την Τετάρτη η εταιρεία Jumbo σε ανακοίνωσή της, την οποία απέστειλε στο Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση Παπαευαγγέλου και πως ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρος δεν «είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας», ενώ προσθέτει ότι η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

Αναλυτικά:

H Jumbo, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.

Εντός της ημέρας αναμένεται και ανακοίνωση από την Εθνική.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here