Σκάνδαλο δωροδοκίας 10 εκατ. δολαρίων στους κόλπους της FIFA (video)

Οι υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκουν την FIFA συνεχίζουν να απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά μιας άλλης αμερικανικής εφημερίδας, των «New York Times» να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας της FIFA, ο Ζερόμ Βαλκ που αποτελεί το δεξί χέρι του προέδρου της Ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ φέρεται να ήταν εκείνος που μεταβίβασε 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζακ Γουόρνερ.

Οι «New York Times», που επικαλούνται πληροφορίες από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που θέλησαν όμως να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν πως η μεταβίβαση των χρημάτων έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA, από τη Νότια Αφρική στην Ποδοσφαιρική Ένωση της Καραϊβικής στο πλαίσιο της προσπάθειας της Νότιας Αφρικής να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2010 και φέρεται ότι αποτελεί «ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» και τα ανώτερα μέλη του. Κατά την εφημερίδα, τα 10 εκατομμύρια δολάρια ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στις συλλήψεις πριν από λίγες ημέρες στην Ελβετία και στην απαγγελία κατηγοριών σε εννέα αξιωματούχους της FIFA.

Ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της CONCACAF (Ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής), σύμφωνα με τους Αμερικανούς, «ζήτησε μεταξύ άλλων και εξασφάλισε δωροδοκίες στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010». Ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική, Ντάνι Τζόρνταν τον οποίο επικαλούνται οι  «New York Times», υποστήριξε ότι «τα χρήματα αυτά δεν ήταν δωροδοκία, αλλά ήταν μια νόμιμη πληρωμή στο πλαίσιο της ανάπτυξης στην Καραϊβική».

 Η εφημερίδα πριν προχωρήσει στη δημοσίευση του άρθρου επικοινώνησε με τον στενό συνεργάτη του Σεπ Μπλάτερ, Ζερόμ Βαλκ, ο οποίος αρνήθηκε πως είναι πίσω από την ύποπτη συναλλαγή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. «Ο κύριος Βάλκ, ο οποίος ενημέρωσε μέσω email ότι δεν είχε εξουσιοδοτήσει την πληρωμή και ότι δεν είχε τη δύναμη για να το κάνει, δεν έχει κατηγορηθεί για αδικοπραγία», τονίζεται στο ρεπορτάζ. 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here