Σίσσυ Θεοφανοπούλου: «Γυναίκες θάλασσες»

 

 

 Του ΓΙΩΡΓΙΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ένας παλιός θρύλος θέλει τις γυναίκες να είναι θάλασσες..Χίος, 1979. Η Θάλεια Μελισσινού, ένα φτωχό κορίτσι, θα φέρει σε λίγους μήνες στον κόσμο τον νόθο καρπό του έρωτά της με τον γνωστό στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας Ορέστη Αγοριανό. Εκείνος δε θα το μάθει ποτέ. Εκείνη θα μεγαλώσει το παιδί με στερήσεις και αγώνα, έχοντας όμως έναν φύλακα-άγγελο στο πλευρό της. Νίσυρος, 2012.

Ο Ποσειδώνας Μελισσινός, πετυχημένος αρχιτέκτονας, θα γνωρίσει την Αφροδίτη, μια γυναίκα που συνδέεται καταλυτικά με το παρελθόν του.Σύρος, 2013. Ο εισαγγελέας Αργύρης Θέμελης, ερωτευμένος με την Κατερίνα, μια παντρεμένη αλλά κακοποιημένη γυναίκα, θα αναλάβει να ρίξει φως σ’ ένα διπλό έγκλημα που έγινε στη Νίσυρο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο…Τρία νησιά, τρεις γυναίκες, τρία καλά κρυμμένα μυστικά… του έρωτα, του μίσους και της μοίρας…Ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές, που εξελίσσεται ανάμεσα στο άρωμα μαστίχας της Μυροβόλου Χίου της δεκαετίας του εβδομήντα, στον πελαγίσιο αέρα της Νισύρου μιας ολόκληρης τεσσαρακονταετίας και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Άνω Σύρας του σήμερα.«Η μάνα μου ξέρετε τι μου έλεγε παλιά; Ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε θάλασσες! Μάνες, κόρες, σύζυγοι, αδερφές… κλείνουμε μέσα μας πότε αντάρες και πότε νηνεμίες. Μπορεί ν’ αντέξουμε ολόκληρα ναυάγια, αλλά ταραζόμαστε σαν πέσει έστω ένα βότσαλο μέσα στα νερά μας…»H Θάλεια, η Αφροδίτη και η Κατερίνα αγάπησαν αλλά κι αγαπήθηκαν έντονα, ορμητικά…Πίστεψαν, προδόθηκαν, λυτρώθηκαν και στο τέλος αναστήθηκαν… συνειδητοποιώντας ότι η αληθινή αγάπη είναι βαθιά, πολύ βαθιά, ριζώνει, ξεπερνά πάθη και λάθη και δεν ξεψυχά ποτέ… σαν την ανάσα της θάλασσας… «Γυναίκες θάλασσες» της Σίσσυς Θεοφανοπούλου, εκδόσεις Λιβάνη.

Η συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα.Από μικρή της άρεσε να γράφει… σημειώσεις, μαθήματα, λέξεις και στιγμές ζωής.Σπούδασε με υποτροφία αριστείας Marketing & Επικοινωνία, ενώ διαθέτει επίσης Μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο. Εργάζεται στον τομέα του Μarketing σε πολυεθνική εταιρεία και είναι κειμενογράφος γνωστών τηλεοπτικών διαφημίσεων.Είναι η συγγραφέας του μυθιστορήματος Αν Ήμουν Τραγούδι και των παιδικών βιβλίων Ιιίου & Κρόκο και Πιρουνάκης & Κουταλίτσα – Ανακαλύπτουμε τα Λαχανικά.

– «Γυναίκες – Θάλασσες» ένα δυναμικό συγγραφικό come back μετά το μυθιστόρημα «Αν ήμουν τραγούδι» που είχε γνωρίσει σημαντική επιτυχία πριν μερικά χρόνια. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτού του μυθιστορήματος και τι θα βρει ο αναγνώστης μέσα σε αυτό;

Μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα, ο αναγνώστης θα βρει πολλά πράγματα μαζί. Συναίσθημα, σασπένς, ανατροπή, έρωτα αλλά και περιπέτεια. Στόχος μου ήταν, μέσα από το βιβλίο, να μπορεί να ανακαλύψει πτυχές του ίδιου του εαυτού του, να ταυτιστεί με τους ήρωες, να τους ακολουθήσει και να ταξιδέψει μαζί τους στα μονοπάτια της ιστορίας τους.Η ιδέα προέκυψε από το εξής concept το οποίο αποτελεί και χαρακτηριστικό απόσπασμα μέσα από το βιβλίο οι γυναίκες είναι σαν τις θάλασσες… όπως αναφέρει συμβολικά μία από τις ηρωίδες, » εμείς οι γυναίκες, είμαστε θάλασσες. Μπορούμε να αντέξουμε ολόκληρα ναυάγια αλλά ταραζόμαστε σαν πέσει ένα βότσαλο μέσα στα νερά μας…»

– Οι βασικές πρωταγωνίστριες του βιβλίου είναι 3. Κι όμως… οι ιστορίες τους δεν είναι παράλληλες. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με ενιαία πλοκή. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα;

Η αλήθεια είναι ότι όταν ένα βιβλιο έχει 3 κύριες ηρωίδες και θέλει να δώσει ισότιμη έμφαση και στις τρεις, η τεχνική δυσκολία της συγγραφής αυξάνεται. Πρέπει και οι 3 πρωταγωνίστριες να είναι ολοκληρωμένες ως χαρακτήρες, να μην έχουν κενά στην ψυχοσύνθεση και παράλληλα να παίζουν – όσο το δυνατόν- ισάξιο σε σημασία ρόλο στο πλαίσιο της υπόθεσης και της εξέλιξης του μυθιστορήματος. Εξίσου σημαντικοί είναι και οι άνδρες- πρωταγωνιστές του έργου οι οποίοι αποτελούν τα «κλειδιά» της υπόθεσης.

– Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι οι συνεχείς ανατροπές ενώ επίσης, το σασπένς συνδυάζεται με το συναίσθημα.Τι θα συναντήσει ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια μέσα στις «Γυναίκες Θάλασσες» ;

Ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια μέσα στις «Γυναίκες Θάλασσες» θα συναντήσει όλες τις ιδιότητες που μπορεί να έχει μια γυναίκα: Μάνα, κόρη, σύζυγος, αδερφή, αγαπημένη …

Επίσης, καθώς προχωρά το βιβλίο θα ανακαλύπτει πτυχές των ηρώων που δεν είναι όπως φαίνονται … οι ανατροπές είναι όντως σημαντικό χαρακτηριστικό της πλοκής.

– Τι κάνει τις «Γυναίκες Θάλασσες» να ξεχωρίζει όσον αφορά το είδος και τον τρόπο γραφής;

Όσον αφορά στο είδος, οι «Γυναίκες Θάλασσες» είναι ένα κοινωνικό – αισθηματικό μυθιστόρημα με μια γενναία δόση αστυνομικής περιπέτειας. Παρόλο που συνδυάζει τρία διαφορετικά είδη, η ταυτότητά του μυθιστορήματος δεν αλλοιώνεται. Απεναντίας, εμπλουτίζεται και- θέλω να πιστεύω- πως γίνεται πιο συναρπαστική καθώς προχωρούν οι σελίδες. Οι περιγραφές είναι σύντομες, οι διάλογοι στακάτοι και γενικά η ανάγνωση κυλά ευχάριστα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here