Συζήτηση Τσίπρα-Κέρι για χρέος, προσφυγικό, Κυπριακό, ΠΓΔΜ και αγωγούς

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης  κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την Συρία και τα ενεργειακά ζητήματα.

Οπως ανακοίνωσε η ελληνική πλευρά, από την πλευρά του κ. Κέρι τονίσθηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Παράλληλα, o Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Επίσης τόνισε την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here