ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Πέρασε τον έλεγχο νομιμότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα. Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου  υπό την προεδρία του Σωτ.Ρίζου αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων παλαιάς γενιάς είναι συνταγματικός αλλά και σύμφωνος με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών (απόφαση 1858/2015) από τα μέτρα που θεσμοθετούνται προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας  για το μέλλον , οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων να τακτοποιήσουν υφιστάμενες αυθαιρεσίες έως τον Φεβρουάριο του 2015.  Μετά το πέρας της προθεσμίας θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση εντοπισμού “μαύρης” δόμησης.

Η μοναδική ρύθμιση που κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις είναι αυτή που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Συνεπώς, όσα ακίνητα έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, θα πρέπει, σύμφωνα με το ΣτΕ να κατεδαφίζονται. Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή έχει ήδη  καταργηθεί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here