Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία με ανταλλάγματα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

ΦΩΤΟ: IN TIME

Εκλεισε στη Σύνοδο Κορυφής η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγχαίρει την Επιτροπή για την έγκριση του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι εφικτή η εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δεν σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου.Ο κ. Γιουνκερ ανέφερε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.
Η Τουρκία πήρε επίσης υπόσχεση για μια επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοινώθηκε, η Άγκυρα θα λάβει ως αντάλαγμα για την προσπάθεια να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές στα εδάφη της ένα μεγάλο ποσό από την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το ύψος του.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ δήλωσε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here