Συνελήφθη ο έμπορος όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος για μίζες στα εξοπλιστικά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Καταιγιστικές είνοι οι εξελίξεις ως προς τη διερεύνηση του μαύρου χρήματος που διακινήθηκε για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα για την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων Kornet. Με εντάλματα που εξέδωσε ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης συνελήθη το πρωί της Τρίτης ο μεσάζων όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος  καθώς και δύο άλλα άτομα, εκ των οποίων ο ένας είναι ο γιος του εμπόρου όπλων και ο άλλος στενός του συνεργάτης.

Η σύλληψη κρίθηκε αναγκαία μετά την διασταύρωση των στοιχείων -φωτιά που αποκάλυψε στην απολογία του ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας , τον Δεκέμβριο του 2013, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πήρε μίζες εκατομμυρίων ευρώ για τα εξοπλιστικά. Οι δικαστικές αρχές είχαν υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τον Ελβετία και την Αυστρία προκειμένου να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων. Οι απαντήσεις εστάλησαν στις ελληνικές αρχές πριν απο δύο ημέρες και σήμερα εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης.

Τη  δίωξη για την υπόθεση είχαν ασκήσει μετά από προκατακρική εξέταση οι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος.

Μίζα 3 εκατ. δολαρίων

Οι κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (ισόβια) και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τη δικογραφία και τις απολογίες Κάντα  για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν 3 εκατ. δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, φέρεται να έλαβε από τον κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατ. δολάρια. Μετά την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε το 3% εκ του οποίου τα 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του Α. Κάντα στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here