Β. Σόιμπλε: Η απόφαση είναι δική σας. Κάντε δημοψήφισμα

Mε τον γνωστό του τρόπο, μεταθέτοντας τις ευθύνες στους άλλους, ο ισχυρός άνδρας της Ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αρνείται να πάρει θέση στο ερώτημα του δημοσιογράφου της κυριακάτικης FAZ, για το αν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης. «Το ελπίζω, η απόφαση όμως δεν είναι δική μας αλλά της Ελλάδας» είπε ο κ. Σόιμπλε, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στην έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από τους εταίρους που θα σέβεται την Δημοκρατία και τις κόκκινες γραμμές μιας κυβέρνησης με πρόσφατη λαϊκή εντολή.

Συνδυάζοντας μάλιστα την απάντησή του αυτή με την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης περί πιθανής διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να συμπληρώσει: «Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα».

Στη προσπάθεια του να πείσει ότι δεν τον ενοχλεί αυτή η πιθανότητα(το αντίθετο μάλιστα), εμφανίζεται ουσιαστικά να μας προτρέπει να προχωρήσουμε στο δημοψήφισμα. Ετσι, απαντώντας σε ερώτηση για την θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε είπε: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος…Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Με φόντο τα περί δημοψηφίσματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει πως «εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης» και λέει ότι ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τον Γ.Παπανδρέου «υπέρ του δημοψηφίσματος».

Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί και πρόσθεσε πως προέχει  «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Όσον αφορά το αν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα, απάντησε πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here