Σίμος Κερασίδης: Ο στοιχειοχαράκτης

 

 

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

 Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου,  θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να  επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η  μοίρα έχει άλλα σχέδια γι᾽αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ᾽  ασχοληθεί με     τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα.

Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον  αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική        πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία;

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των         εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

Ο αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του το βιβλίο σας Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ, τι είδος μυθιστορήματος θα περιμένει να διαβάσει;

– Ο αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του το νέο μου πόνημα με τίτλο Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ εκδόσεις Ωκεανός, θα διαβάσει ένα μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο. Θα βρεθεί στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο στα μέσα του 19ου αιώνα, την εποχή της εξέγερσης των εθνών στην Ευρώπη και της αγγλικής βιομηχανικής επανάστασης, και θα συνταξιδέψει βήμα-βήμα με έναν νεαρό Γιαννιώτη που πάει να σπουδάσει στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Αλλά ο κεντρικός ήρωας θα παρεκκλίνει από την επιθυμία του πατέρα του να γυρίσει στα Γιάννενα ελευθερωτής, γιατί η απαράμιλλη τέχνη του στην στοιχειοχάραξη και στην τυπογραφία θα τον ωθήσει να μπλεχτεί σε μυστικές υπηρεσίες και να μετακινηθεί στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης φθάνοντας ως τη Ρωσία.

  • Από που εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου;

– Πάντοτε με συνέπαιρνε η εποχή του νεοελληνικού διαφωτισμού και ο αντίκτυπός της στη μικρή Ελλάδα και στη Γηραιά Ήπειρο στους μετέπειτα χρόνους. Αυτός ο υπέρτατος θαυμασμός για τη συγκεκριμένη εποχή μ’ έκανε να δημιουργήσω έναν φανταστικό χαρακτήρα, έναν ταλαντούχο Έλληνα, που θα διαπρέψει στη Μεσευρώπη και η φήμη του θα φτάσει μέχρι τη Ρωσία άσχετα αν στην πορεία οι συνθήκες τον αναγκάσουν να παρεκτραπεί από τις επιδιώξεις του.

  • Μιλήστε μας λίγο για τους ήρωές σας.

– Κεντρικός ήρωας του ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗ είναι ο εξάχρονος Μανουήλ Ντρέτος που αποφοιτεί από την Ακαδημία του Βουκουρεστίου στα δεκαοκτώ του χρόνια. Στον καμβά της πλοκής υφαίνονται κι άλλοι σημαντικοί χαρακτήρες, η μητέρα του που πεθαίνει νέα από ξαφνική αρρώστια, ο απαρηγόρητος αργυροχός πατέρας του, ο έμπορος -αργυροχόος κι αυτός- θείος που δολοφονείται με μυστηριώδη τρόπο στην Πέστη, ο μικρός αντιπαθητικός Μιχαήλ Μπάρτης, ο προικισμένος αριστούχος μαθητής Ιβάν Στεπάνοβιτς, η επαναστατική Άλεξ/Ξάντρω -παιδικός έρωτας του Μανουήλ-, ο πανούργος Ρώσος Μπορτσόφ, η όμορφη Ολιβέρα που κλέβει την καρδιά του Μανουήλ αλλά νικιέται από τις σκοτεινές δυνάμεις, ο αινιγματικός Γκάρτις, ο Αυστριακός στρατιωτικός Μάισνερ, ο διπλοπρόσωπος Ούγγρος Μπέλα, η Γαλλίδα βιβλιοπώλισσα Αλίνα και όχι Αλίν, ο Γάλλος μεγαλοεκδότης Ντιντό, ο ψυχίατρος δρ. Ρούμπος… όλοι τους παράξενα πρόσωπα που κινούνται αθώα, ύποπτα, σπασμωδικά ή επικίνδυνα γύρω από τον κεντρικό ήρωα. Αλλά ο Μανουήλ Ντρέτος, εκτός από τον περίφημο εκδότη Ντιντό, συναντά στο ατέλειωτο οδοιπορικό του και άλλα θαυμαστά ιστορικά πρόσωπα και έχει μαζί τους σημαντική εποικοδομητική συζήτηση που θα του μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη. Αυτά είναι ο μονάρχης της Αυστρίας Φραγκίσκος-Ιωσήφ Α΄ και ο τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Α΄.

  • Έχετε γράψει άλλα μυθιστορήματα αυτού του είδους;

– Ομολογώ ότι πρώτη φορά ασχολούμαι με τη συγγραφή τέτοιου μυθιστορήματος. Τα μέχρι τώρα βιβλία μου είναι μυθιστορήματα και διηγήματα που βασίζονται σε πραγματικά γεογονότα -τραγικές ιστορίες διανθισμένες με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Αναφέρονται στη Μικρασιατική Καταστροφή, στο βίαιο εκπατρισμό των Ποντίων, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Παγκόσμιο Πόλεμο,στη γερμανική κατοχή στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκληρίστηκαν πολυμελείς οικογένειες, και στον καταστρεπτικό Εμφύλιο Πόλεμο που χώρισε αδέλφια και έκανε εχθρούς φίλους καρδιακούς. Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες έχουν άξονα αναφοράς την προσφυγική συνοικία της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

Τι σας έστρεψε στο μυθιστόρημα εποχής;

– Εκτός από τις προαναφερόμενες τραγικές εποχές που έζησε η Ελλάδα, και που η θύμησή τους και μόνο με συγκλονίζει, από ανέκαθεν είχα αδυναμία στην εποχή του νεοελληνικού διαφωτισμού που επηρέασε καταλυτικά τους ορθόδοξους Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Με μάγευαν οι σχολές, οι ακαδημίες και τα τυπογραφεία που βοήθησαν στην μετάλλαξη και αφομοίωση των ιδεών. Με γοήτευσαν οι μεγάλοι Έλληνες, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ρήγας Βελενστινλής, ο Ιώσηπος Μοισιόδακας, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Άνθιμος Γαζής, ο Παναγιώτης Κοδρικάς…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here